Доберман, Помощник от първа линия

Той винаги добре ще съзнава своята природа

Вие винаги ще усетите изключителната му витална енергия, голяма чувствителност, непреклонна борбеност! Вие никога няма да забравите времето, прекарано с Доберман!

Психическото равновесие е негова отличителна черта, ако не е така – кучето пред вас не е доберман! Доберманът е проектиран като перфектното куче за лична защита, за състезания, за полицията и най-вече като един лоялен и предан другар.

Още на са били изминали 20 години от появата му и той е бил изпратен в окопите, като помощник на германската армия по време на първия световен конфликт.

Подвизите и имената им още се помнят. Те не воювали като старите военни кучета, на доберманите възлагали задачи, които хората не можели да изпълнят.

Задачи, в които тези четирикраки същества е трябвало да проявяват своят интелект.

Шерек фон Пероне

На френския фронт, командирът на един отряд спешно трябвало да изпрати заповед на предния пост, който поради непрестанния вражески обстрел бил недостижим.

Задачата възложили на добермана Шерек фон Пероне, който, с ранен от куршум крак, изпълнил успешно своята мисия, тичайки на три крака.

Чито 16

На него му било наредено да прекоси минирано поле под огъня на минохвъргачките, които взривявали същите тези мини.

Чито минал през терена без да бъде засегнат, като се движел с голяма скорост на зигзаг и успял да избегне огъня на къртечарите, които се опитвали да го спрат.

Ханс

Той е главно действащо лице в един невероятен подвиг. Трябвало да се възстанови телефонната връзка между два отряда, разделени от плътен артилерийски огън.

Сапьорите направили опит, но напразно, мнозина паднали убити. Командирът решил като последна възможност да използва Ханс, въпреки че кучето не било обучено в централната армейска школа, а само в тила на фронта.

За да възстанови телефонната връзка, то пробягало около 1000 метра под снарядите на неприятелските оръдия, но успяло великолепно да се справи със задачата, а няколко дни по-късно заслужено получило милувка от Кайзер Вилхелм, който пожелал да се запознае с него.

В навечерието на Втората световна война, когато армейската школа за обучение извършила селекцията на кучета за дресиране за военна служба, били прегледани 16 000 екземпляри от всякакви породи.

Одобрили 32% от доберманите, също толкова от боксерите, предхождани с 33% от ерделтериерите. Умните ни кучета!

 

 

Радостина Тонева

Създател и главен редактор на списание Моят Приятел Кучето от 1993, понастоящем превърнало се във Уебсайт Моят Приятел Кучето. Учредител на клуб Дого Аржентино - България.

Виж Още