Тълковен речник на лая на кучето

Нормалните звуци са начин на комуникация

Кучетата използват гласа си в различни вариации, за да комуникират помежду си и с нас.Като бебета, те издават сумтящи звуци, за да комуникират с майката и с останалите от кучилото.

Когато плачат много високо това е сигнал,че са уплашени, обезсърчени или наранени. Тихото виене и стенене е начин да кажат, че са гладни или им е студено.

Малките кучета използват продължително джавкане или силен плач, за да привлекат вашето внимание, когато са в клетката си например и искат да излязат.

Еднократни изжавквания или лай са нормални когато, например, се ударят, когато се сепнат и стреснат от нещо.

Когато станат големи, вашите кучета ще продължат да комуникират по същия начин с вас

* скимтенето те използват за привличане на вниманието на собственика или за да покажат неподчинение към други кучета.

* хленченето и стененето не се използва често от порасналото куче, освен когато то не е нагрубено или наранено, когато му е студено или е  много фрустрирано и се страхува.

* виене или проточен лай използват някои породи, за да комуникират помежду си от голямо разстояние.

Kучета, които ловуват, често използват този протяжен лай, за да сигнализират на останалите от глутницата, че са по следата на плячката.

Когато не са на лов, същите тези кучета ще отговарят на сирени или на определен тип музика, използвайки точно този начина комуникация чрез виене и проточен лай.

* ръмженето често се асоциира с агресия, доминантност и израз на чувство за собственост. Защитата и предупреждението са точното определение на ръмженето, при положение , че кучето стои в статична позиция, не маха с опашка и не вдига устните си.

Впрочем, ръмженето може да означава,че кучето иска да играе, ако това е придружено с размахване на опашката, повече движения и дори носене на играчка.

* излайването е нормално, когато кучето срещне друго куче. Това е техният начин да кажат на стопанина си, че тук се случва нещо различно.

Лаенето може да звучи различно в зависимост от това как кучето възприема различността – ако някой, когато то познава и харесва се приближава, то тогава лаят му ще бъде радостен, докато ако този, който се приближава е непознат или то не харесва – тогава лаят ще бъде предупредителен.

Лаенето може да означава също възбуда или търсене на внимание, когато кучето се чувства самотно.

 

Радостина Тонева

Създател и главен редактор на списание Моят Приятел Кучето от 1993, понастоящем превърнало се във Уебсайт Моят Приятел Кучето. Учредител на клуб Дого Аржентино - България.

Виж Още