Социализация на кучето

 

Говорейки за социализация на кучето, трябва да имаме предвид, че става дума за възпитание и обучение.

 

 

Социализацията е задължителна не само за клубните и изложбените кучета, но и за тези, които биват гледани като домашни любимци и компаньони.

 

При кучетата, които са използвани за разплод (клубните екземпляри с високи породни качества) социализацията е фактор, който играе голяма роля за допускането до разплод. Целта е чрез селекция и с течение на годините да се затвърдят качествата, необходими за безпроблемното съжителство на кучето в обществото.

 

От доста години насам в цял свят се осъществяват многобройни проекти за интегрирането на кучето в градовете и в семейния живот по възможно най-хармоничен начин. Те предвиждат серия от изпитания, които ни позволяват да определим и, ако е необходимо, да модифицираме поведението на кучето, за да се представя то в обществото като един добър гражданин. Това са тестовете за социализация, които извършват клубовете по породи преди да допуснат кучетата до разплод. Тези тестове се правят, за да се провери поведението на кучето в градски условия и за да бъде извършена крачка към допускането му до разплод. Изискванията са различни, според породата. При породите, при които има задължителни изпитания за работа, като при немското овчарско куче и ротвайлер, тези тестове са със завишени изисквания. Безконтролното и хаотично производство на кучета извън киноложките клубове е основна причина за инцидентите, породени от агресията на кучетата.

 

Кога започва социализацията?

 

Това е процес, който започва от момента на раждането и зависи както от отношението на родилката към малките, така и от отношението на развъждача към тях. Основен фактор е и околната среда – обстановката, в която израстват малките. Майката е тази, която дава първите знания на малките. Нейното нежно, внимателно и загрижено поведение към тях е на първо място. Ако майката е агресивна и недоверчива, тя ще предаде това свое поведение към околните и на своите кученца. Изводът е, че трябва да се вземе кученце от социализирана майка с приветливо отношение към хората.

Отношението на развъждача, семейството му и хората, които ги посещават трябва да е дружелюбно. Изключително важен фактор е контактът на малките с хората и децата.

Кученцата трябва да се забавляват при общуването си с хората и да не получават неприятни усещания при контакта си с тях. За целта не допускайте груба игра на децата с кученцата.

Вие самите не упражнявайте груби и болезнени методи на наказание. След като вече сте избрали своето малко, то трябва да се адаптира към новата среда, в която ще живее. Това е вашето жилище или двор. То трябва да се запознае с всички обитатели на дома, а те трябва да имат дружелюбно отношение към него. В случай, че няма да обучавате кучето си за охрана, допускайте всички свои познати и приятели до малкото. Контактът му с тях е от голямо значение, не го изолирайте в отделна стая, защото това е част от социализацията.

 

Малкото куче изучава и анализира поведението на хората и трябва да е сигурно, че те не представляват заплаха и опасност за него. Всички шумове и звуци, характерни за бита на човека, не трябва да стряскат кучето и да предизвикват у него агресия, паника или страх. Това ще постигнете, ако взимате със себе си подрастващото куче на всички възможни места: разходка в планината, пътуване с кола, с лифт, чести разходки на оживени места – улици и паркове, на море, на палатка или хижа, дори на гости в приятели. Не поощрявайте и най-малкия признак на безповодна агресия . С израстването на кучето агресията ще се развие и тогава ще бъде много трудно да бъде подтисната или премахната, а в някои случаи и невъзможно.

 

Общуването и играта на малкото кученце с други малки кучета също е от голямо значение за социализацията му. Кучетата също имат своите приятели като нас. С колкото повече приятели се сдобие то в ранна възраст, толкова по-добре. Оставяйте да играе на воля с връстниците си в парка или в градината. Ако отношението на всички хора се вмести в тази рамка, с течение на времето всички кучета ще бъдат признати за способни да съжителстват с нас, независимо от тяхната порода.

Постоянното общуване на кучето с човека и с други кучета има голямо значение за социализацията. Погрешно е мнението, че кучето, което е отгледано по този начин няма да може да ви защити в случай на нужда. Това е друга и много сериозна тема, която е висш пилотаж и не е за средностатистическия собственик на куче. Важно е да се знае, че лична защита е сложна дисциплина, с  ясно  разграничени  контролируема/насочена агресия и  постоянна злоба и желание за хапане.