Развъждане

 

 

Преди да започнете да развъждате каквато и да било порода, попитайте се

 

 

„Защо да го правя?”

 

„Добрите” причини можете да изброите на пръстите на едната си ръка, докато списъкът с „лошите” причини е доста по-обширен.

 

Започваме със списъка на лошите причини

 

                  От любов

 

Да заплодите вашето любимо женско куче от любов към него не е добра причина, няма значение колко благородни са вашите намерения и цели. И няма значение, че за едно куче раждането е съвсем естествен процес, то може да бъде опасно за вашето конкретно любимо куче, особено ако е от дребна порода.

 

Това се е случвало много по-често, отколкото хората са склонни да говорят за тези случаи, както и не малко възрастни женски са умирали по време на раждане, заедно с малките. Ако малките оцелеят, то тогава трябва да се намери приемна майка, която да ги отгледа в първите им най-трудни дни, което не вещае кой знае колко добри перспективи за тях. Рискът е реален и дори по време на кърменето и обгрижването от друга майка всичко да изглежда добре, много е вероятно впоследсвие да се проявят дефекти, причиняващи смърт при малките.

 

За пари

Ако сте решили да спечелите пари по този начин, по-скоро ще понесете загуби. Има много маловажни недостатъци, които няма да се отразят на щастливия живот на малките, но ще се отразят на финасовото ви състояние. Дребните неразположения и недостатъци са най-малкото, но е възможно и да ви бъде върнато кученцето като отраснало поради дефект, който се е появил по-късно или поне да ви се наложи да връщате пари на купувача, защото това, което е получил съвсем не е това, за което е платил: някои от тези дефекти не се проявяват до 6 месечна възраст на кученцето, но разбиращият и опитен развъждач знае как да сведе до минимум подобни последствия.

 

Освен това, популярността на породата в определен момент може да ви изиграе лоша шега и да се окаже, че родените малки са много повече от желаещите да притежават кученце от тази порода. Хората, оказва се, рядко мислят за бъдещето и много начинаещи развъждачи се чувстват крайно притеснени и объркани да отговорят на изискванията на малките и майката в този труден и несигурен период. Вероятно първия път развъждачът е бил впечатлен от това колко лесно е успял да продаде своето първо кучило, така че купува две женски с ясната идея да развъжда. Истина е, че ако имате дузина бебета от модерна в момента порода, вие бихте могли да ги продадате и за една седмица, в случай, че въобще не се интересувате при кого отиват те. Някои новаци блаженно игнорират факта, че половината от кучилото може да бъде захвърлено пред прага им само след няколко седмици, ако наистина не ги е грижа на кого продават малките.

 

Ако се надявате, че вашата женска ще се превърне в златна кокошка, със сигурност ще останете разочаровани.

 

(продължава)