Профил на Чирнеко от Етна

 

Страна на произхода: Италия

Оригинално име: Cirneco dell’Etna

Други имена: сицилиански грейхаунд

 

 

сицилианска хрътка

Първото точно описание на породата е направено от Джузепе Галвани през 1848 година. Много учени допускат, че това куче произхожда от фараонското куче.

Днес в Сицилия съвременният тип е твърде до-дребен като средно достига до 50 см. Използва се основно като ловец на дребен дивеч, най-вече на зайци. Официалният стандарт е написан през 1939 година.

 

Характер, тренинг и специални умения

 

Неспокойни, пристрастени, смели, свадливи, много ловки и със силна личност. Всичко това означава едно трудно куче. Тъй като към непознати е резервиран, без да е агресивен, от Чирнеко става чудесен пазач. Но и за лов и въобще за домашно възпитание трябва да се помисли в най-ранната му възраст и с твърди, но не груби методи да се подходи към независимото и гордо животно.

 

Общ вид

 

Издължени линии, балансирани пропорции, лека костна структура, елегантно и фино тяло, основен ход – галоп.

Глава: дълга. Черепът е почти плосък, с ясно изразен стоп. Права носна линия, а краят на муцуната е заострен. Бузите са плоски, устните са тънки, опънати и фини.

Очи: малки, бадемовидни, на цвят охра, кехлибар или сиви, но не бива да са много тъмни.

Уши: поставени са високо, триъгълни, с тесни заострени върхове. Носи ги изправени и обърнати напред.

 

 

породи кучета група 5

Тяло: квадратен формат, горната линия на шията е добре извита. Гръдният кош е по-скоро тесен. Ребрата са едва извити. Гърбът е прав, крупът сух и леко свален надолу.

 

Крайници: компактни, извити овални лапи с кафяви или розови нокти. Краката са с фини издължени кости.

 

Опашка: поставена е ниско.по-скоро дълга и дебела. Носи я извита като сабя или над гърба когато е в акция.

 

Козина: косъмът е твърд, корав, нееластичен като конски. Къс по крайниците, главата и ушите. По опашката и останалата част от тялото е по-дълъг и гладък. Оцветяване: плътно еленово кафяво, допустими са и бели маркирания. Плътно бяло с оранжеви петна е допустимо, но не е желателно.

 

Размери: мъжки – 46 до 50 см, женски – 42 до 46 см.

Тегло: мъжки – 10 до 12 кг, женски – 8 до 10 кг.