Профил на Норвежко гонче

гончета

Страна на произхода: Норвегия

Оригинално име: Dunker

Развитието на тази порода, пригодена да ловува на зайци чрез обоняние вместо чрез зрение, е до голяма степен дело на норвежкият развъждач W. Dunker.

Вероятно е правил кръстоски на руската хрътка арлекин с вариации на силно обонятелни хрътки.Норвежкото гонче е много популярно в Скандинавските страни.

Характер, специални умения и тренинг

Много енергично и здраво куче и способно да се адаптира към всеки тип терен или атмосферни условия.Създадено е да преодолява по-скоро големи разстояния в тичане, отколкото да спринтира.

Много е издръжливо на дълго преследване на плячката, което е негова характеристика. Ловците го използват основно за лов на зайци.

Като домашен любимец е винаги жизнен и много приятелски настроен.  Нуждае се от пространство и редовни разходки, не е преливащо от необуздана енергия. За козината е достатъчно редовно изчеткване.

Общ вид

Тялото е с правоъгълен формат. Солидно, но не и тежко.

Глава: с изчистени линии, като изсечена, без увиснала кожа, дълга. Черепът е леко извит, стопът е ясно изразен. Носната тръба е права. Има дълга муцуна.

Очи: по-скоро големи, тъмни на цвят. Разноцветните очи се толерират само при вариациите с мраморна оцветка на козината, т. н. арлекини.

Уши: средни по размер, заоблени в краищата си. носи ги висящи и прилепнали към бузите.

Тяло: по-дълго отколкото високо. Има сравнително дълъг врат, без увиснала кожа. Широк гръден кош с добре извити ребра. Широка и мускулеста задна част, добре замускулен, леко падащ круп.

Крайници: краката са със солидни кости, лапите са компактни с добре извити плътни пръсти.

Опашка: в основата е дебела, като постепенно към края си изтънява, трябва да започва от нивото на горната линия.

Козина: къса, гъста, с прав косъм, не бива да е много мек.

Оцветяване: черно или синьо мраморно с участъци оцветени в бежово и бяло.

Размери: мъжки – 50 до 55 см, женски – 48 до 53 см.

Тегло: 20 до 25 кг.

Още гончета

 

 

Радостина Тонева

Създател и главен редактор на списание Моят Приятел Кучето от 1993, понастоящем превърнало се във Уебсайт Моят Приятел Кучето. Учредител на клуб Дого Аржентино - България.

Виж Още