Отговорен собственик на куче

 

 

Да си отговорен собственик на куче означава много повече от това да обожаваш своя любимец.

 

 

Да бъдеш собственик на куче е занимание сериозно. Решението да си звемете куче трябва да бъде предхождано от съвсем реалистично обмисляне: вземете ли го – трябва да се вречете да бъдете отговорен човек. Направите ли вежнъж това, няма да ви бъде трудно да посрещнете основните нужди на новия член на вашето семейство и да следвате няколко основни правила, за да изградите добра връзка помежду си.

 

 

Заедно за дълго

 

 

Да си вземеш куче не е като да си вземеш кола под наем.

 

Ако вашето куче се държи не според представите ви за „добро куче”, не можете просто да го върнете. Ако се разболее ваше ще е задължението да му помогнете да се чувства добре, ако обстоятелствата във вашия дом се променят, ако животът ви стане по-труден, ако преживявате някаква лична драма – трябва да помните, че продължавате да носите отговорност за това същество, което има само вас.

 

 

 

Силни ли сте достатъчно, за да не предадете приятеля си в труден за вас момент?

 

Постулати

 

Първи: Вашето куче се нуждае от част от вашето време

 

И това е времето, което иначе бихте отделили само за себе си. Връзката не е нещо, което можеш да „направиш” веднъж и да считаш, че с това си свършил каквото трябва. Връзката с вашето куче се изгражда по време на първите няколко седмици до месец от времето когато кученцето е пристигнало при вас, но подържането й продължава до края на дните му. Всъщност както при всяка връзка. Помнете, че докато вие сте на работа, навън с приятели или изпълнявате някакви неотложни задачи и поръчки, вашето куче просто чака вашето завърщане у дома.

 

Втори: Погрижете се за подходяща идентификация (следва)

 

Кучето ВИНАГИ трябва да носи нашинийник с идентификация с телефон за връзка с вас.  Сега става задължително и чипирането, което би помогнало, ако кучето бъде отведено в приют. Правилната идентификация ще ви помогне в случай, че вашето куче се загуби по някаква причина. Освен, че то ще изпадне в пълен шок, ще увеличите броя на безстопанствените нещастни кучета.

 

Трети: Стерилизация и кастрация

 

Милиони кучета биват евтаназирани всяка година заради огромната популация. Ако вие не сте стерилизирали или кастрирали вашето куче, можете да допринесете за изострянето на този проблем. Ако вашето куче е част от развъдна програма – бъдете отговорен развъждач. Кръстоски, породисти кучета с неизвестно родословно дърво, кучета със здравословни пролеми не бива да се развъждат в никакъв случай. Вие можете да помогнете да се спасят невинни животи – моля, стрилизирайте вашето куче ако не сте лицензиран развъждач.

(следва)