Община Козлодуй

 

Хора, институции и ветеринарни клиники решиха най-сетне да се заемат с решаването на проблема с бездомните кучета на практика.

 

 

Представители на неправителствени организации настояха за среща с общинската управа, за да предложат реалната си помощ в посока цялостното и хуманно решаване на проблема с бездомните животни.

 

Община Козлодуй от своя страна се отзова на предложената помощ и ОС прие Програма за овладяване популацията на безстопанствените кучета на територията на Община Козлодуй за периода 2014 – 2017 година, като целта на заложените в нея мерки и конкретни действия е поетапното освобождаване на улиците от безстопанствени животни чрез постоянен и строг контрол върху размножаването им.

 

Програмата предвижда : кастрация, обезпаразитяване, ваксинация, трайна маркировка и връщане по места на неагресивни и здрави животни; евтаназия на неизлечимо болни и агресивни кучета по реда на Закона за защита на животните; строеж на приют за настаняване на безстопанствени кучета; придобиване и доброволно отглеждане на бездомни кучета, контрол върху отглеждането на домашни кучета и провеждане на информационни и образователни програми за гражданите, свързани с проблема.

 

Лора Генова, еколог на Община Козлодуй:

Имайте сърце и търпение и нещата ще се случат

 

„За да може програмата да се радва на оптимално и ефективно изпълнение, в нея е заложено сключването на договори с ветеринарни клиники, които да извършват процедурите по залавяне, кастриране, обезпаразитяване, чипиране и външно маркиране на безстопанствените животни.  Само кастрирането и връщането на животните по места, обаче, няма да реши проблема радикално и ние сме наясно с това. Проблемът е многопластов и за да бъде решен ефективно, трябва да се случат успоредно няколко неща. Най-напред собствениците на домашни животни трябва да имат съзнанието на съвестни стопани и да упражняват контрол върху животните си. Какво имам предвид – най-напред безконтролното пускане на кучетата на улицата. Пусне си бабата кучката навън, стане работата, родят се няколко кученца и тя ги изхвърли навън, защото не може да се грижи за тях. Ако започнем от тези фактори и те могат да бъдат вкарани в релси, едва тогава кастрацията ще успее ефективно да намали уличната популация.”

 

Д-р Владимир Йорданов, ветеринарен лекар в клиника „Санте Вита”:

Ние сами създаваме бездомните кучета

 

„Насоките, в които трябва да се работи  са две – от една страна хирургичната стерилизация, която спомага за намаляване числеността на бездомните кучета – конкретните действия, които вече започнаха – и от друга страна, което е по-важното – да се спре създаването на тази численост. Хората трябва да са наясно, че когато отглеждат куче, това е отговорност и тя зависи от тях. Не само начина на гледане на животното, но и неговото развъждане, което в никакъв случай не бива да е безотговорно. Защото истината е, че ние сами сме създали бездомните кучета, срещу които сега недоволстваме, чрез безотговорното си отношение към домашните. Но за да се случат нещата, освен кастрацията и създаването на приют за доотглеждане на бездомните кучета, трябва да се маркират и всички домашни кучета и да започне реално да се изпълнява Наредба №12 на Общината.”

 

Първите стъпки в подкрепа на Програмата пък вече са факт – Община Козлодуй подписа първия договор с ветеринарна клиника „Санте Вита” и до момента 20 бездомни животни са заловени, кастрирани, обезпаразитени, маркирани и върнати там, откъдето са заловени.

 

Антон Атанасов, представител на Сдружение с нестопанска цел „Право на живот по закон”, Варна:

Работещата схема е кастрирай и върни

 

„Обществото винаги е разделено на две относно този въпрос. Затова смятам, че към темата трябва да се подхожда много внимателно и много добре да бъде обяснено на хората, които са склонни да подхождат по нехуманен начин към бездомните животни и които са склонни да ги тровят, убиват и да им режат крайниците, че не това е начинът. Начинът е друг. В края на краищата по-умни хора от нас – от Световната здравна организация – са решили, че единственият правилен метод за решаване на този проблем, както той е решен вече в много страни, от които можем само да вземем добрия пример, е схемата кастрирай и върни. И аз съм много щастлив, че нещата започват лека-полека да се случват с тези първи стъпки – нещо, за което отдавна съм мечтал. Смея да твърдя, че в община Козлодуй няма много бездомни кучета и няма да е толкова трудно да се справим. Но следвайки Програмата, изпълнявайки поетапно заложеното в нея и променяйки отношението си към домашните и бездомните животни, нещата ще се случат и до 2017 година, както предвижда програмата, проблемът ще бъде решен.”

 

Източник kozloduy-bg.info