НОК в семейството

 

Немското овчарско куче съвсем не е натрапчиво, обсебващо куче: знае да уважава правилата и никога не е истински нахално.

 

 

Немското овчарско куче е използвано за толкова много задачи не само поради крайната му способност да се приспособява бързо към новите ситуации, но също и по силата на факта, че умее да се “внедрява” лесно във всяко семейство или група от хора. НОК се чувства наистина живо само когато има увереността, че е полезно.

 

Немска овчарка в семейтвото

И това важи както що се отнася до работата, така и в семейната среда: това куче не трябва никога да се чувства поставено настрана или че е в тежест, или още по-лошо – че му е минала модата и поради това е разжалвано от изпълнение на задачите си.

 

Отношението към стопанина трябва да е изградено от любов и взаимно уважение, но преди всичко от съучастничество и внимание.

 

Не е натрапчиво и нахално, но това не означава, че е безразлично или че не чувства необходимост от по-специално внимание. Ако стои цял ден свито в ъгъла и не го забелязвате, няма да се забавят първите неразбирателства.

А ако мислите, че характерът му може да се моделира както и когато ви е угодно, правите сериозна грешка.

 

Възрастното немско овчарско куче има много ясни идеи за живота, за онова, което му е вменено в задължение и онова, което е в неговата компетентност. Ето защо внезапни, непредвидени промени в програмата не са му по вкуса, също своенравни и още по-лошо, вечно отсъстващи стопани. Поради изострената си чувствителност то има нужда от стопанин, притежаващ голямо вътрешно спокойствие, който умее да вдъхва и на него сигурност и ведрост. НОК е решително куче със склонност към правилата, които умее да спазва, но винаги при условие, че са предложени и в никакъв случай втълпени насила.

 

 

Немска Овчарка

Спокойствие, кротост, покорност – но не трябва да се счита, че НОК е апатично и отпуснато куче или куче войник. То е бдително и внимателно животно, неуморим другар в спорта, който обича живота на открито, разходките и тичането в природата, игрите с топка, откриването на света с нос, очи и уши, тъй като е надарена със 100% любопитство.

 

До него човек се чувства не стопанин, а другар в живота.