На изложба III

 

 След като научихме, и надяваме се – тренирахте как да поставите кучето в стойка на изложба и как да го научите да се движи правилно, така че съдията да може да оцени всички негови качества, идва ред и на зъбите и захапката.

 

Показването на зъби е неизменно упражнение от демонстрацията на кучето.

 

Това не рядко затруднява начинаещите изложители – или кучето не иска да си отвори устата, или започва да се дърпа, когато стопанинът му пусне повода, за да отвори устата му с две ръце.

 

Съдията желае да види:

 

- захапката (т.е. резците при затворени челюсти)

 

- наличието на зъби отстрани (ляво и дясно съответно)

 

В повечето случаи съдиите просто се задоволяват да погледнат; има обаче и такива, които искат сами да отворят устата и д авидят  – това може да се окаже проблем дори и при кротки кучета, които не са свикнали чужди хора да им бъркат между зъбите…

 

Показването на захапката се извършва, като с дясна ръка прихванете долната челюст на кучето така, че палецът ви да е отпред, пръстите са успоредни. С лявата ръка прихващате горната челюст зад носната гъба. С палеца и показалеца на лявата ръка вдигате нагоре и сбръчквате назад горната устна, с палеца на дясната ръка същевременно изтегляте надолу и назад долната устна – и ето ви захапка. Ако кучето не желае да стисне зъби, в повечето случаи е достатъчно да докоснете стърчащия му език с палеца на дясната ръка; ако се налага, леко събирате длани, за да затворите челюстите.

 

За огледа отстрани завъртате леко главата на кучето със съответната страна към съдията и: отляво издърпвате с пръстите на дясната ръка долната устна, а с пръстите на лявата – горната, така че да разкриете максимално добре зъбите. Ако езикът стърчи и премоларите не се виждат, бутвате го с пръст. Тук вече не е необходимо челюстите да са затворени, важното е добре да се виждат всички зъби. За дясната страна приплъзвате ръце откъм лявата буза и разгръщате устните с палци.

 

Много важно е кучето да не се чувства притеснено, докато демонстрирате зъбите му. Не бива да дърпате и натискате силно, нито пък да мачкате носа му с пръсти или да забивате нокти в устните и венците. Дори привикналото куче не може само да си покаже зъбите (то просто няма нужните мускули за целта), тъй че водачът трябва да ги демонстрира и колкото по-малко неудобства му причини, толкова по-спокойно ще бъде то.

Успех!