Често срещани здравни проблеми

свързани с близкородственото развъждане

Както вече стана дума в предходната статия  инбридингът е като купа сено, във вътрешността на  която не знаеш какво можеш да откриеш.

Това не е безопасна игра и е само за специалисти, които имат сериозни познания в генетикаа, както и на разположение генетични тестове, които могат да четат, да анализират и да намерят добро решение за всеки отделен случай.

Никак не е достатъчно да имаш регистриран развъдник и да се уповаваш на уроците по биология от 10 клас.

Кожни проблеми

Кожни алергии, атопичен дерматит, сърбежни рани, раздразнителна кожа могат да са проблем при различни кучета, но определени породи са особено податливи.

Породите най-податливи към атопичен дерматит са далматини, визла, някои териери, като Бостcн териер, бул териер и уест хайленд уайт териер.

По-голямото количество кожни гънки при шарп пей, много високо ценени от някои развъждачи, могат да се превърнат в благоприятна среда за развитието на стофилококи и други бактерии, които причиняват чести кожни инфекции.

Също излишъкът на кожни бръчки по лицето може да дразни очите и да им причини поражения, както и да се стигне до слепота.

Заболявания на имунната система

При автоимунните разстройства, имунната система на индивидите, която по принцип работи, за да се бори с външни влияния, предпирема погрешно насочени атаки към собственото си тяло и клетки.

Брой от наследствено предаваните заболявания, компрометиращи имунната система, са били отбелязани при кучета, включително първоначален силен комбиниран имунодефицит сред басет хаунд, уелско корги кардиган, дакел.

Болеста на Адисон, автоимунно заболяване, което поразява производството на хормони от надбъбречната жлеза, се среща по-често при няколко отделни породи като Брадато коли, португалско водно куче и стандартен Пудел.

Предразположеност към диабет пък се среща най-често при самоед и австралийски териер.

Заболявания на кръвта

Басети хаунд е склонен към наследствени аномалии, които рефлектират върху способносттта на кръвта да се съсирва след нараняване. Кръвта не се съсирва нормално, което води до кръвоизливи и натъртвания.

Проблем е и болестта на Уйлбранд, генетично заболяване, срещато най-често при доберман пинчерите. Неврологични, поведенчески и сетивни Неврологичните и поведенчески проблеми засягат много от чистопородните кучета.

Бултериерите, например, често натрапчиво си гонят опашките. Мопсовете са предразположени към енцефалити, едно фатално мозъчно заболяване. Шотландски териер често е засегнат от т.нар. шотландски спазъм, който е разстройство, причиняващо на кучето загуба на мускулен контрол когато стане много превъзбудено. Немската овчарка е предразположена да унаследява генеративна миелопатия, заболявания на гръбните връзки, водещи до слабост и евентуална парализа.

 

(продължава)

Радостина Тонева

Създател и главен редактор на списание Моят Приятел Кучето от 1993, понастоящем превърнало се във Уебсайт Моят Приятел Кучето. Учредител на клуб Дого Аржентино - България.

Виж Още