Малкото кученце у дома

 

 Покажи ми света!

 

Ние всички искаме да дадем добър старт на нашите малки кученца – да бъдат здрави, да бъдат умни, да имат приемливо поведение, да се разбираме, да не създават проблеми. Всяко кученце има момент, когато не е чак толкова очарователна топка косми и може, макар и за кратко, да се превръща в едно малко чудовище.

 

Това са моментите когато техните зъби, остри като игли влязат в съприкосновение с вашата кожа. Ако някога сте се грижили за малко бебе, вие сте наясно, че всичко, което може да се вземе в ръка се озовава в техните уста.

С кученцата нещата стоят по подобен начин, с изключение на това, че дори „нещото” да е приковано, това не е гаранция за сигурност. Кученцата нямат ръце и пръсти, така че те опознават света чрез устата си.

 

Това започва като нещо много мило и сладко, но загубва блясъка си когато кученцето стане достатъчно яко и започне да ви причинява болка, да разрушава мебелите, обувките, ръкавици, мобилни телефони и дистанционните у дома. 

 

 

Когато говорим за този проблем има  два важни аспекта, които трябва да помните: редуциране на честотата на неприемливо хапане, но само след като сте показали на кучето как да контролира силата на хапането си. Изглежда ви противоречиво?

 

 

Да оставим кучето да хапе, за да може да научи как? Да, точно така.

 

Да се спре хапането напълно е голямо облекчение от досадния проблем, но ако малкото никога не научи, че неговата уста може да причинява болка, ако не се научи как да захапва, без да боли, тогава можем да се сблъскаме със сериозни проблеми впоследствие. Ако като възрастно куче то бъде провокирано или уплашено какво точно би било предупредителното хапане и може вместо това да бъде смъртоносно или много опасна атака.

 

Първата стъпка е да кажете на вашето малко куче кога неговото хапане ви наранява. Кажете силно „Ох” и отдръпнете ръката си. Това е лесно. Ако то спре за секунда, наградете го, накарайте го да седне и позволете играта да започне отново. Ако не спре, извикайте по-силно и напуснете мястото на играта. Върнете се след 30 секунди, седнете другаде и започнете отново играта. Тези стъпки се осланят на прост принцип: вашето кученце иска да играе с вас.

Ако то ви хапе прекалено силно, играта спира. То много бързо трябва да схване какво поведение му осигурява играта да продължи. Малките играят същата тази игра едно с другите в кучилото и по същия начин се учат на тези уроци колко силно им е позволено да хапят по време на игра. След известно време ухапванията ще станат наистина игра и няма да са болезнени.

 

Но кучето е пораснало и вие трябва да спрете тази игра. Ще се преструвате, че те все още са болезнени. Накрая хапането трябва да стане просто докосване с уста. И когато достигнете тази фаза е време да преобърнете нещата – време е за нулева толерантност към хапането. Дори само устата на малкото да ви докосне и преди да е захапало вие ще извикате „Ох” и ако то не се отказва, както при предишните уроци напуснете стаята.  Цялото това упражнение ще ви отнеме няколко седмици, но накрая вие ще имате куче, което се е научило да контролира захапката си.

Един много ценен урок!