Когато избираме бебе немско овчарско куче

Въпросът е как един лаик при подобен избор ще е сигурен, че пухената топка е действително немска овчарка. Защото на 50 дни бебето немската овчарка е с клепнали уши и гъста козина с много тъмен цвят, клонящ към черно.

Козината на немското овчарско куче е една от характеристиките на породата.

Бебето, както казахме вече, се ражда с тъмна, почти черна козина. Само върху предната част на краката, по правило, има една малка зона с по-светъл цвят, както и върху челните издатини, макар и не винаги.

Козината на кученцето е доста гъста и кадифена на пипане. Тя бързо да се удължава, оставайки компактна и с богат подкосъм до 3-тия – 4-тия месец, когато настъпва първата смяна.

Косъмът става матов, а по-късно червеникав, много скоро се заменя с нов, по-дълъг и по-лъскав. Тази смяна започва от върха на опашката и от гръбната област. Завършва за 20-30 дни.

В тази възраст опаленостите, дотук много ограничени, започват да се разширяват и да добиват аспекта на окончателната оцветеност.

Около 5-6-ия месец преобразуването е завършено и кученцето, вече младо куче, има външния вид, който ще запази и като възрастно куче.

По-нататък могат да настъпят модификации в разпределението на цвета с разширяване на светлите зони по отношение на тъмните.

Опаленостите (т.е. зоните, в които цветът на косъма е жълт или риж) могат да претърпят изменения в тоналността и в разпространението си в периода на годишната смята (линеене) на косъма, особено когато с наближаване на горещия сезон кучето губи подкосъма си, а при женското куче – при смяната след периода на кърменето.

подобни статии: Немското овчарско куче – космена покривка

 

 

Радостина Тонева

Създател и главен редактор на списание Моят Приятел Кучето от 1993, понастоящем превърнало се във Уебсайт Моят Приятел Кучето. Учредител на клуб Дого Аржентино - България.

Виж Още