Канан дог, библейското куче

Ще ви запознаем с едно много древно и малко познато куче .

Канан дог принадлежи на една от най-старите фамилии кучета, на Шпицовете, чиито представители можем да срещнем по целия свят.

Макар че  шпицът  е бил доста модифициран през вековете съобразно заобикалящата го среда, в която са били отглеждани отделните екземпляри и днес включват широка гама от типове, повечето членове на тази фамилия кучета запазват определени общи основни характеристики на строеж на тялото и темперамент.

Канан дог е представител на фамилия шпицове в географския район, в който днес се намира Израел. Той е чудесно адаптиран за тези условия.

Той е единствен от модерните породи, намерен на граничната линия между истинските домашни и социализирани кучета и местните бродяги и диви кучета.

Канан дог е служил и е бил близо до хората през тяхната дълга история и до скоро не е бил селектирана порода. Запазил се е благодарение на изключителната си адаптивност.

Крайната необходимост, наложена от природата, единствена определя неговото развитие, продиктувано от принципите на „оцеляват най-приспособените!“

Този закон  резултира в куче превъзходно ситуирано към трудните и сурови условия на живот в неговите естествени места на обитаване.Породата е позната от библейско време, предполага се, че описаното в Библията куче визира кучета от този тип – именно канан дог.

Има много факти на разположение – древни рисунки и резби на кучета много подобни на канан дог, намерени на различни места, също както и кучешки гробища, открити от археолози в Ashkelon, датирани от времето на финикийците, които съдържат стотици скелети на кучета от различни възрасти и всички от една „порода“ – изглеждащи като канан дог.

Неговата история

Канан е бил винаги използван като куче пазач, за пази дома и стадата. През катаклизмите на неговата история той оцелява в този малък ъгъл на средния изток.Само най-здравите, най-пригодените и интелигентни екземпляри оцеляват в тези трудни условия.

Те са живели преди всичко от лов и остатъци и понякога първокачествените кученца са били вземани и отглеждани от някого – бедуини или заселници колонисти. През 1934 година професор Rudolphina Menzel имигрирала по тези места, все още Палестина, тя вече била позната като един от световните авторитети по кучетата.

Интересната история по възраждането на породата ще продължим в следваща статия за това изключително интересно куче.

 

 

Радостина Тонева

Създател и главен редактор на списание Моят Приятел Кучето от 1993, понастоящем превърнало се във Уебсайт Моят Приятел Кучето. Учредител на клуб Дого Аржентино - България.

Виж Още