Йоркширски териер

 

При избор на кученце трябва да се обърне внмание на следното:

 

- не се доверявайте на тези развъдчици, които ви убеждават, че при породата съществуват различни вариации на размерите. Това не е така. Стандартът на породата не определя височина, но предписва теглото

 

- при възрастно куче то не бива да е повече от 3,175 кг. Оптималното тегло варира между 2,100 кг до 3,100 кг.

 

- не се доверявайте на развъдчици, които ви предлагат бебета в сребристо-сив цвят и ви убеждават, че с времето той ще стане стандертен. По скоро е обратното – само черната козина на бебето във времето – около 15 – 18 месечна възраст  ще приеме желания сиво-стоманен оттенък, характерен за тази порода.

 

- помнете, че къдравата или вълниста козина на бебето никога няма да стане гладкопадаща надолу отстрани по тялото.

 

- много изпъкналите очи са недостатък, който ще се съхрани и при възрастния екземпляр.

 

- дори когато е малък, йоркширът трябва да има успоредни крайници и закръглени и компактни лапи.

 

- ако гърбът на малкото кученце не е прав или има изгърбване то този недостатък ще остане и при възрастното куче.

 

Как трябва да изглежда доброто бебе йоркшир?

 

Първо трябва да е в добро здраве и форма. Малък, но здрав, жив и енергичен.

 

Главата е малка с плосък череп, муцуната не е нито много дълга, нито сплескана, с права носна линия. Ушите могат да са висящи или полувисящи. С възрастта те ще се изпряват стига да не са много тежки и големи.

Да напомним, че малкият йорки трябва да е черен с подпали на муцуната, лапите, ушите и под опашката. За тези, които искат сериозно да се занимават с развъждане трябва преди всичко правилно да подберат двойката. Ако не сте много добре ориентирани в линиите и родословията, желателно е да се консултирате с водещи развъдчици, които винаги можете да срещнете на големите изложби или да потърсите в Мрежата. Не се притеснявайте да задавате въпросите, които ви интересуват. Техният опит и знания ще намалят до минимум вашите въпроси.

 

На изложба вие можете да определите нивото на представяните кучета и да намерите отговор на въпросите, които могат да възникнат в процеса на съешаване, бременност, раждане и отглеждане на малките. Опитният отглеждач винаги има на разположение телефоните на няколко опитни лекари. Един от съветите, който трябва да бъде водещ е да не се търси за по-едра женска много дребен мъжки. Такива връзки обикновено са обречени на неуспех. Женската трябва да има тегло не по-малко от 2 кг. Най-добре е да се придържате към схемата: Едра женска (3 кг) х мъжки (2 кг) Средна женска (2,5) х среден мъжки (2,5) Дребна женска (2 кг) х мъжки (2,3 кг). Тук акцентът се поставя върху теглото, но естествено качеството не е само в килограмите.

 

Още едно златно правило – никога не съешавайте средна като качество женска със съседския мъжки с презумпцията, че средна ръка кучета са по-евтини и се продават по-лесно. Това е заблуда.

 

Тоалирането на йорка е едно от сложните неща при тази порода. За йорка, който не участва в изложби 5-10 минути разресване с четката ще направят неговата козина блестяща и красива. За изложбеното куче са необходими по-специални грижи.

 

 

Йоркширски териер

Повече за породата можете да прочетете в книгата на Сабрина Париси, която предлагаме в редакцията. Ако желаете да я поръчате , можете да пишете на нашия е-мейл адрес 

[email protected] или да се свържете по телефона.