Девета Специализирана изложба на Клуб Дого аржентино България

 

Клубът ще проведе Специалкатата си за 2013 година на 15 септември от 10.45 в град Хисаря в „Парка на мира”

 

Съдия на изложбата – Ана Мария Тедески, Аржентина, утвърден международен съдия с много опит в породата, съдила първата специалка в далечната 1997 година.

 

 

(на сн. Ана Мария Тедески с Багира, 1997, София)

 

Заявка за участие в изложбата можете да намерите на сайта на клуба http://clubdogoargentino.org/

 

Програмата

 

на това събитие, което винаги досега се е превръщало в чудесен празник за всички фенове на Дого аржентино ще започне на 14 септември в конферентната зала на хотел “Феникс с беседа и разговори, касаещи породата, още повече , че наскоро Международната федерация публикува поправки в стандарта.

 

Ще продължи с вечеря за всички гости и участници, нещо което наистина досега винаги е отличавало клуба – приятелска атмосфера, предшестваща една сериозна конкуренция в изложбения ринг. 

Самата изложба ще започне с демонстрация на работни качества на дого като служебно куче на 15 септември от 10.30. в парка в близост до хотел “Феникс”.

Генерален спонсор на изложбата

“САМ БС” -  Роял канин, България,

медиен партньор: списание Моят приятел Кучето

 

 

 

 

за Клуба

 

Първата двойка дого аржентино пристига в България в края на 1992 година. Това са Erotica del Chamical и Tom de Lucieli от Аржентина. През тези години информацията за породата не е много. Най-често за дого се говори като за бойно куче, времето е доста смутно що се отнася до демонстрация на сила, породата пасва идеално на някои нагласи, включително и правенето на кървави пари от ринговете за бой с кучета.

 

 

Така логично идва необходимостта от създаването на клуб по породата – за да се опази наследството, което братя Мартинес оставят на киноложкия свят. През 1994 година е учреден клуб Дого Аржентино България, съдебно регистриран е през 1995 година и приет за пълноправен член на БРФК.

 

 

През първите години Клубът не разполага с достатъчно кучета от различни кръвни линии: порода и в Европа не е много разпостранена, за внос – родината е далече, годините са трудни… През 1997 година се провежда Първата специаллизирана изложба, в която вземат участие 25 кучета. Съдия на изложбата е Ана Мария Руфино – Тедески. Първият клубен шампион е Bagira, син на Paco White Fighter. Втори при мъжките е Fors la Tutela. Клубен шампион – женски – Erotica del Chamical.

 

 

 

Интересът към породата расте. Въпреки многото недоразумения по ринговете на националните изложби, породени от недостатъчното познаване на стандарта и типа на самото куче, Дого започва да стъпва все по-уверено на българска земя, има доста кучила, някои добри, други – не съвсем, има спорадичен внос, основно от западната ни съседка, която по това време също не може да се похвали с нещо много качествено. Първите стъпки не са лесни, но дого уверено върви към сърцата на сериозните и отговорни фенове. Много от тях я откриват за пръв път и се влюбват в дого завинаги.

 

 

През 2005 година Клубът кани отново Ана Мария Тедески, която е не само признат експерт по породата в света, позната като честен и безпристрастен съдия в дого средите, но и голям и всеотдаен приятел на Клуба ни. След тази година започва един нов период в развитието на клуба – внесени са мъжки и женски екземпляри от различни линии, развъждачите започват да търсят повече качество, следват годишни специалки, на които са канени съдии с голям авторитет и познания за породата. В нелеката работа на една организация с нестопанска цел, организацията на изложби и всичко, съпътстващо дейността на един клуб се вкючват истински фенове и хора, отдадени на Дого! В тези години има доволни, има и недоволни, но качеството на нашите дого става едно от най-добрите в Европа, както по екстериор, така и по работни качества.

 

 

1997 Ана Мария Тедески, Аржентина
2005 – Ана Мария Тедески, Аржентина
2006 – Zoran Curcic, Сърбия
2007 – д-р Масимо Индзоли, Италия
2008 – Дамян Морено, Аржентина
2009 – Едуардо (Торо) Лавадо, Аржентина
2010 – Серафино Буети, Италия
2011 – Мариано де Кико, Италия

 

Историята на Клуба продължава да се пише от хората, които са отделили специално място за Дого в сърцата си.