Да споделиш живота си Дого Аржентино

 

от Радостина Тонева

 

 Който адресира симпатиите си към Дого аржентино , разчитайки че той е достатъчно войнствен, за да подчини чуждите хора и кучета, или смята да прехвърли върху него собствените си слабости, нека се откаже от идеята да го вкара в дома си.

 

 

Ако го сторите, ще живеете  с куче, което е затворено в себе си, няма да се сприятели с никого от семейството, тъй като ще става все по-независимо.

Преди всичко трябва да се убедите, че белоснежното кученце е готово да забрави силния си характер и да го постави в краката на своите другари от семейството, защото желае да поддържа с тях равностойни междуличностни отоношения, далеч от онези йерархии, които човешкото общество обича да създава вътре в себе си.

 

 

дого аржентино

За да живеете добре с любимеца на аржентинците отнасяйте се към него като към приятел и сърдечно привързан сътрудник, макар средата, която му предоставяме в нашите страни да не му позволява да докаже колко е полезен в лова на дивите хищници, пазейки големите ферми в пампите.

 

При случай той ще държи на разстояние и човешките грабители: за целта трябва да се отнасяте с него като с приятел, а не като към инструмент за ловене на крадци.

 

 

Дого: испански термин за означаване на молосоидно куче от тип мастино, късокосместо. Във Франция е Dogue, в Германия Dogge.

 

Как е със здравето?

 

Има отличен апетит и се радва на добро здраве. При избор на малко трябва много да се внимава и да се отдава предпочитание на развъдници с име, с гаранция за произхода на животното, защото много от дефектите се предават генетично и те се отнасят не само до екстериора, а най-вече до здравето. Грижите на развъждачите за добра пигментация не са самоцел. Както невъднъж сме писали бялото носи и риск от глухота.

Внимание изисква и скелетния строеж. Достатъчно е да се наблюдава кученцето, за да се уверим, че костите му не са леки или още по-лошо – шуплести. Друга чувствителна точка са ставите, имайки предвид, че породата не е пощадена от дисплазията на тазобедрената става, а понякога и на лакета.

Благоразумието изисква да се отнасяте само до развъждачи, които осъществяват строг контрол по този проблем върху кучетата-възпроизводители.

 

 

дого аржентино

Възпитанието

 

За да се съблюдават добри взаимоотношения с дого, необходимо е да се избягва да му се придава, дори и неволно, йерархическо превъзходство, което би го направило господстващ.

 

Дори и не помисляйте да го подчините, тъй като това ще предизвика реакция, която би го довела, най-малкото до социална изолация.

 

 

 

За да получите неговото зачитане, трябва да сте оживени от същия спортен дух и да прекарвате много време с него, в игра на пълна свобода. В такъв случай послушанието му ще бъде спонтанно, а агресивността му ще се ограничи до случаите на действителна необходимост. Не трябва да се оставя свободен из полето ако още не владеете положението и ако не се отзовава на повикването на водача. В близост със селските стопанства се превръща с голяма наслада в безмилостен бракониер на кокошки, зайци и на дворни животни въобще.

 

книга за дого аржентино

Ако желаете да научите повече за дого аржентино – предлагаме ви книга монография “El Dogo  – от създаването на породата до днес”  Можете да поръчате на нашата ел. поща или в стр. ни във ФБ

 

https://www.facebook.com/My.friend.the.dog