Български питбул клуб на една година

 

 

От Иван Симеонов

 

Днес, 25.08.2013г. Български Питбул Клуб навършва една година от учредяването си. Въпреки че клубът имаше турбулентна фаза на развитие, засега той все още е клуб-бебе.

 

 

породи-питбул

И, вместо да Ви излагам клубни резултати и статистики, реших да посветя статията по случай годишнината на най-малките – на децата.

 

С тази статия искам да поздравя всички, които успяват да съчетаят взаимното отглеждане на дете/деца и куче/кучета.

 

Поздравявам и всички клубни членове, всички приятели и всички любители на породата, която ни свързва.

 

 

 

 

Питбулите и децата

 

Защо питбулите толкова добре се разбират с децата?

 

Много хора твърдят, че това се дължи на защитния инстинкт спрямо по-малките/по-слабите. Собственици на женски кучета дори стигат още по-далеч и казват, че това се дължи на майчиния инстинкт. Както той, така и защитният инстинкт, съществуват и се проявяват, когато майки имат малки или когато възрастни кучета общуват с подрастващи. Но разбирателството с децата се обяснява по-скоро с начина на комуникиране.

 

Начинът, по който децата комуникират с кучетата, се различава от този на възрастните. Децата притежават умението да общуват по по-кучешки начин в сравнение с начина, по който порасналите вече деца го правят. Детският подход явно допада повече на питбулите и това обяснява защо кучетата търсят компанията на деца, дори понякога рискувайки да бъдат дърпани по ушите и за опашката.

 

 

Нека разгледаме какви са разликите в общуването.

 

Първо да се спрем на осъществяването на контакт между децата и питбулите. Честа причина за неадекватно поведение на кучето е когато човек, в стремежа си да го погали, се приведе над него.  В такава ситуация кучето се чувства застрашено и може да реагира с агресия. При общуването на деца с кучета не се стига до тази заплашителна за кучето позиция, тъй като децата са на едно „ниво“с кучето

 

 Освен че децата не се привеждат над кучетата, те най-често застават отстрани на кучето

породи-питбул- клуб питбул

(с тайно плануваната цел да го гушнат при първата удобна възможност), говорейки му с детски глас.

Високата тоналност на детския говор, както и позицията отстрани на кучето също се харесват на четирикраките.

След като контактът вече е осъществен, идва ред и на докосването. Децата не се замислят за хигиената и често бъркат с ръка в устата на питбула, и това кучетата също много го обожават.

Ако към това прибавим и галенето странично по муцуната (не поучителното прихващане отгоре през муцуната, което кучетата прилагат като порицание!), милването отстрани по гръдния кош и една прегръдка, ни става ясно защо никое куче не може да устои на задаващия се малчуган.

 

 

 

След като разгледахме начина на контактуване и докосване, ще споменем и следващата допирна точка-почивката.

 

За разлика от вълците, които спят по единично (дори и в студените зими), кучетата обичат телесния контакт. Децата също обичат да се гушкат и, когато детето и кучето са изморени, те се привличат като разнополюсови магнити

 А дали пък истината за сполучливото общуване между децата и кучетата не се крие във факта, че кучетата запазват известна инфантилност и завинаги остават на ниво „вълчи“ деца?

Без да претендирам за изчерпателност, исках да изложа някои от причините за това изумително приятелство, което цари между децата и кучетата, както и все пак да предупредя,

че питбулът, макар и заемащ ролята на член на семейството, си остава животно и децата НЕ ТРЯБВА да се оставят сами с кучето, без надзора на родителите.

 

Р. S. Статията важи не само за питбулите!