Трупът на кучето е открит заровен край Тополово

«Четири лапи» настоява за наказания заради умъртвеното куче от Тополово

Организацията ще информира европейските институции за пропуските на разследващите, довели до убийството на животното

София, 12 юни 2013 г.

След последните разкрития около съдбата на малтретираното куче от асеновградското с. Тополово, което е било върнато на собственика си за лечение и впоследствие открито мъртво, организацията за защита на животните „Четири лапи” ще настоява за дисциплинарни наказания на служителите на прокуратурата и полицията, които с действията си са позволили това да се случи.

„За нас няма съмнение, че извергът от Тополово не е предприел каквото и да било, за да спаси животното след като то му е било върнато, а е твърде вероятно и умишлено да го е умъртвил, надявайки се след като то изчезне, разследването срещу него да бъде прекратено”, категоричен е Явор Гечев от „Четири лапи”.

„Действията на разследващите органи са изключително непрофесионални и безотговорни. Да върнеш на собственика му животно, което е било обект на изключителна жестокост от същия този човек с явното намерение да бъде умъртвено, е все едно да върнеш малтретирано дете на родител педофил.

Ние ще настояваме да бъде извършена проверка на действията на разследващите и да бъдат наложени санкции за онези, които са допуснали това безумие да се случи. Чрез офиса си в Брюксел ще информираме и европейските институции за случая.”

„Четири лапи” припомнят, че в петък бе подаден сигнал за куче, завързано за теглича на лек автомобил и влачено в покрайнините на с. Тополово.

На снимката, направена от свидетелите и обиколила за часове социалните мрежи, се вижда изпадналото в безпомощно състояние животно, кървавите дири, които е оставило на пътното платно и номера на автомобила.

На следващия ден, след като случая предизвиква масово недоволство, полицията установява извършителя – 55-годишния строителен работник Райчо Иванов от Тополово и открива изхвърленото в крайпътно дере все още живо куче.

Въпреки очевидното намерение на собственика да умъртви животното, още на същия ден то му е върнато за домашно лечение. До вчера съдбата на кучето беше неизвестна, като междувременно организациите „Четири лапи” и Animal Hope Plovdiv предложиха да поемат за своя сметка лечението и попечителството върху раненото куче.

Днес от прокуратурата в Пловдив официално обявиха, че трупът на кучето е открит заровен край Тополово, като в момента тече разследване за причините за настъпилата смърт.

Извършителят Райчо Иванов е задържан за 24 часа и най-вероятно ще му бъде повдигнато обвинение по чл. 325Б от Наказателния кодекс, предвиждащ затвор до 3 години и глоба от 1000 до 5000 лв.

От „Четири лапи” ще следят случая и се надяват оттук нататък разследването да се води професионално и извергът от Тополово да получи ефективна присъда.

 

Радостина Тонева

Създател и главен редактор на списание Моят Приятел Кучето от 1993, понастоящем превърнало се във Уебсайт Моят Приятел Кучето. Учредител на клуб Дого Аржентино - България.

Виж Още