Топлинен удар

Той може да нарани, да разруши и да убие

Лятото е прекрасно време за игри с кучето навън, дълги разходки, пикници. Бъдете подготвени, бъдете разумни, за да не допуснете тези хубави дни да завършат трагично за кучето ви и за вас.

В зависимост от продължителността на излагане на високи температури, топлиният удар може да причини на кучето много сериозни злини – от мозъчни увреждания до смърт.

В предишна публикация  се спряхме подробно на симптомите. Помнете ги и не ги пренебрегвайте. Преди да вземете решения за начините на предпазване на вашето куче, ето един преглед на това какво да правите, ако имате съмнения, че кучето ви страда от прегряване.

1. Не се паникьосвайте. Бъдете спокойни и сдържани, за да не стресирате още повече животното.

Правете нещата без да губите и минута, с уверени маниери и комуникарайте с кучето с думи, хвалейки го, ръководейки го и говорейки му мили и позитивни неща, без хленчене!

2. Незабавно отведете вашето куче от палещото слънце на открито сенчесто място. За предпочитане е хладно място с добра вентилация, и още по-добре – климатик.

3. При положение, че сте навън – намерете източник на вода – градински маркуч, фонтан, езерце, река или дори басейн – в зависимост от това къде се намирате в момента.

Напълнете бутилка или намокрете голяма кърпа. Ако нямате нищо подобно под ръка – просто вкарайте кучето във водата.

Но не просто да хвърлите животното в басейна или фонтана, защото то може да получи шок, което още повече ще увеличи неговата вътрешна телесна температура. Трябва много внимателно и спокойно да го потопите във водата

4. Следващата стъпка е да намокрите колкото е възможно повече кучето си така че неговата телесна температура да спадене колкото може по-бързо по много естествен и лек начин.

Това състояние трябва да отмине постепенно, не насилвайте кучето да пие студена вода, ако не иска.

Поставете мокра кърпа, като най-важните места са главата, врата му, корема, подмишниците, слабините и краката.

Ако кучето се опитва да се премести или да стане, вие ще трябва да го придържате внимателно на място, за да можете да му дадете тази първа помощ – охлаждащите техники.

Дръжте го мокро и масажирайте леко докато усетите, че темепературата спадне до нормалната.

Това може да отнеме от няколко минути до няколко часа, а понякога и няколко дни в зависимост от състоянието на кучето.

Внимавайте да не постигнете обратния ефект и да преохладите кучето, което може да причини хипотермия, която да донесе нови проблеми. Затова най-добре е да следите температурата му с термометър, а не да я определяте на пипане.

5. В случай, че след като сте направили това, температурата не пада под 39 градуса, веднага тичайте до ветеринарния кабинет.

Вашето куче ще се нуждае от медицинска помощ и преглед, за да сте сигурни, че няма накакви сериозни вътрешни увреждания. Възможно е да се нуждае и от хоспитализиция, ако охлаждащите техники не са достатъчни.

 

Радостина Тонева

Създател и главен редактор на списание Моят Приятел Кучето от 1993, понастоящем превърнало се във Уебсайт Моят Приятел Кучето. Учредител на клуб Дого Аржентино - България.

Виж Още