Топлинен удар

Идва ненадейно и може да е смъртоносен

от Радостина Тонева

Обикновенотоплинните удари при кучетата се случват много бързо и, често – съвсем неочаквано.

Да прекарвате навън горещия летен с вашето куче може да бъде много забавно, но също така и потенциално опасно, ако температурите са наистина високи.

Ако на вас ви е горещо, можете да си представите какво му е на кучето, което има по-висока телесна температура и което е облечено в кожух при 30 градуса навън.

Това не означава, че ще го държите само на климатик у дома, но трябва да се погрижите да му е прохладно и при първите симптоми на прегряване да можете да реагирате, защото бързината на вашата реакция може да спаси живота му.

Какво е топлинен удар при кучето?

Топлинният удар е много коварен и изненадващ, може да се случи съвсем неочаквано.

Зависи в голяма степен от породата на кучето, възраст и физическо състояние. Казано най-общо, малките кученца, по-възрастните кучета с твърда и дълга козина като немско овчарско куче, кучетата с тъмна козина, кучетата с проблеми с бъбреците или сърцето, и определено – кучетата с къси носни тръби като булдог, бостън териер и други, кучетата с наднормено тегло, както и тези, които по принцип нямат много физически активност – това са тези, които са изложени на най-голям риск в горещините.

Но дори и кучета в перфектна физическа форма биха могли да бъдат поразени от топлинен удар. Например, кученце, родено в късно лято практически е „зимно куче”, защото неговата първа среща на навън е със студеното ноемврийско време.

„Холи е родена в началото на септември, и нейната първа пролетна разходка завърши доста драматично. Разхождахме се навън при нормална температура от 20 градуса, тя беше много превъзбудена от толкова миризми, зеленината, бръмчащите насекоми и слънчевите лъчи, така че не се спря и видимо се пренапрегна.

Нашата разходка беше изпълнена с доста задъхващи моменти, тя започна да диша учестено и тежко. Когато се прибрахме вкъщи, се опита да стигне до купата с вода и просто колабира. Веднага покрихме тялото й с мокра кърпа и дишането й след наколко минути се възстанови.

Няколко минути, но каква уплаха! За щастие, състоянието на Холи не беше много сериозно, че да изизсква намесата на ветеринарен лекар, но това беше просто късмет, не винаги изходът е толкова благоприятен”

 

 

 

Радостина Тонева

Създател и главен редактор на списание Моят Приятел Кучето от 1993, понастоящем превърнало се във Уебсайт Моят Приятел Кучето. Учредител на клуб Дого Аржентино - България.

Виж Още