Шпицове

Шиба ину

Преди 7 хиляди години в планинските области на Япония е съществувало едно куче, досущ приличащо на днешния,  толкова отдалечен във времето потомък. Името буквално значи „малко куче“.

Дълго време древната порода е успяла да се запази в чист вид предвид сравнителната изолация на Япония, но положението в по-ново време се променя – местните ловци започнали да кръстосват шиба ину с европейски ловни кучета, които идвали на острова със стопаните си.

Първоначалната функция на малкото куче е ловец.

Неговият характер го прави и предпочитан домашен любимец.  Той може да бъде див колкото е необходимо – не е хазартен, внимава при опасност – научил е това през вековете на лов.

Днес предпочита компанията на любимите си хора – буквално залепва за крака на собственика си и е готов да го следва и защитава докрай. Пълен е с енергия, весел, умее да прощава, с годините става малко инатлив и ако липсва основата, трудно ще научи нещо ново. Затова се препоръчва ранно, последователно и твърдо обучение.

Бързо се приспособява към обичаите на дома, но до 3-годишна възраст е юноша и проявява невъздържаност. Тази негова черта е причина да не се препоръчва на семейства с малки деца – залисан в играта може буквално да се метне на главата на детето, не приема и дърпане на опашката или ухото – макар и да не хапе, рязкото му движение е достатъчно.

Грижи

Може да живее както в къщата, така и на открито. Козината му е гъста и през зимата го предпазва чудесно, но през лятото му създава проблеми. Има нужда от специални грижи за косъма – обикновено в козината се втрива масло от жожоба, реше се кардиращ гребен, после със здрава четка.  Обикновеният тоалет не изисква нищо повече от изчеткване веднъж седмично.

Общ вид

Горда осанка, мускулесто куче, с яка костна система, извънредно пъргаво, здраво стъпило на земята, притежава дивото обаяние на лисица. Наподобява миниатюрно копие на акита.

Глава: широк череп, добре изразени скули, носната тръба е права, стопът е ясно очертан Очи: сравнително малки, триъгълни, с цвят на кестен. Уши: малки по размер, триъгълни, носи ги приведени напред, но не паднали.

Тяло: малко по-дълго отколкото високо. Вратът е як и гордо изправен. Топ линията е права, гръдният кош е широк и добре спуснат надолу. Ребрата са умерено извити. Коремът е повдигнат.

Космена покривка: покривният косъм е твърд и прав, подкосъмт – обилен и мек.

Оцветяване: червено, сусамово – черно или червено, опалено черно. Независимо от общото оцветяване всички екземпляри трябва да притежават характерното urajiro – това е белезникаво оцветяване отстрани на бузите, под челюстите, отпред по шията, отдолу под опашката по цялото й продължение и от вътрешната страна на краката.

Размери: мъжки -38 до 41 см, женски – 35 до 38 см.

Тегло: 6 до 12 кг.

 

 

Радостина Тонева

Създател и главен редактор на списание Моят Приятел Кучето от 1993, понастоящем превърнало се във Уебсайт Моят Приятел Кучето. Учредител на клуб Дого Аржентино - България.

Виж Още