Пробиотици влияят на поведението на кучето

Пробиотиците отдавна се използват за подобряване на функцията на червата. Но възможно ли е, наистина,  да могат да подобрят настроението на вашето куче и да намалят нивото на стрес и тревожност?

Пробиотиците са полезни за нашето здараве. По подобен начин действат и на кучетата. Най-общо това са  „добри бактерии“, които отговарят за поддържането на  имунната система и засилват усвояването на хранителни вещества.  И докато ние бихме могли по натурален път да се снабдим с пробиотици, със сигурност не е полезно за кучето ни да яде кисело зеле, например. Останалите продукти, богати на безценните пробиотици: кисело мляко, круши, кумис, зимни туршии, ферментирала риба, ферментираните сирена (чедар, пармезан, гауда), мариновани маслини, картофи, чесън….нищо от това не присъства в диетата на нашите кучета.

Да добавим пробиотик към храната на кучето

Преди да направите това, потърсете съвет от ветеринарен лекар или диетолог.

Основната работа на червата е сложна и критична – от извличането на хранителни вещества от храната до изхвърлянето на отпадъчните продукти от тялото. През последните десетилетия, обаче, научихме, че червата са дори по-сложни и невероятни, отколкото сме знаели преди: изследователите са открили, че бактериите и гъбичките, живеещи в червата, могат да повлияят на нашето поведение, както и на това на кучетата. Все още се провеждат тестове и екперименти и не е доказано, че абсолютно всеки пробиотик влияе и на поведението на кучетата. Но това, което е сигурно е, че промяната на микробиома на червата може да доведе до промени в поведението. Сега компаниите за храна за домашни любимци и други работят, за да намерят пробиотици, които могат специално да намалят кучешката тревожност. Повечето компании имат такива разработки и са доста успешни на пазара.

Важно е да се знае, че пробиотиците трудно оцеляват при преминаваенто си през стомаха, а би следвало да стигнат до червата и да действат там. Добрите пробиотици са с двойни капсули (едната се разтваря в стомаха, втората в червата) или със забавено  разтваряне.

Трябва да се дават на гладно,  за да преминат колкото се може по-бързо през стомашната киселина, защото независимо от техниката за запазването им, прекалено дългото стоене в стомаха ще неутрализира много от тях. Топлината също ги убива.

Популациите от бактерии, вируси, гъби и микрофауна, които живеят в телата ни, включително и това на кучето, са известни като микробиом. Вие и вашето куче приемате множество различни популации от малки същества, живеещи върху вас: върху кожата, в устата, в червата.

Червата са нещо като тръба, минаваща през нас и облицовката на тази тръба е динамична екосистема от различни бактерии, които помагат за смилането на храната, произвеждат хранителни вещества, от които се нуждаем, и, оказва се, влияят върху това как се чувстваме.

Здравето на червата и поведението вървят ръка за ръка

В статия, публикувана през юли 2020 г. от Джесика Хекман четем следното:

„Доказателствата за връзка между червата и поведенческото здраве са силни. Възпалителните заболявания на червата при хората са свързани с тревожност и депресия. Аутизмът е свързан с проблеми с червата, както и много  от психиатричните заболявания. Антибиотиците могат да унищожат много от микрофауната в червата ни, а когато го направят, рискът от развитие на тревожно разстройство се увеличава. Чревните инфекции също могат да увеличат риска от тревожни разстройства. Знаем, че чревният микробиом може да повлияе на реакцията на стрес и че тази връзка върви и в двете посоки – реакцията на стрес може да повлияе и на микробиома в червата.

Нормалните, непатологични личностни черти също изглежда се променят в съгласие с нашите чревни бактерии. Проучване от 2020 г. разглежда 655 души, които попълват онлайн въпросници и изпращат фекални проби. Те откриват намалено разнообразие в червата при участниците, които съобщават, че имат високи нива на стрес, и тези, които се определят като „по-съвестни“. Изследователите също така откриват повишено разнообразие на червата при хора с по-големи социални контакти, по-отворени и оптимистично настроени. Те също така идентифицират специфични бактериални видове, свързани с хора, имащи определени личностни черти.

Тези проучвания показват взаимовръзки, че здравето на червата и поведението вървят ръка за ръка. Но все още не знаем как работи тази връзка. Причинява ли безпокойството дисфункция на червата? Или дисфункцията на червата причинява безпокойство?

Изследвания върху лабораторни гризачи показват, че фекалните трансплантации (запълване на червата на една мишка със съдържанието на червата на друга мишка) могат да променят поведението на реципиента, за да съответства на това на донора.

Но нека обсъдим най-важното за нас, собствениците на кучета: можем ли да променим бактериалните популации в червата на нашите кучета, за да променим тяхното поведение?

Вече често променяме популациите на бактерии при кучета, за да насърчим здравето на червата, като даваме внимателно подготвени търговски пробиотични добавки или по-малко внимателно подготвени добавки под формата на храни като кисело мляко, кефир или краут. Можем ли да дадем пробиотици, които имат не само ползи за здравето на червата, но и поведенчески ползи за здравето?

Ето какво знаем: В проучването участваТ 24 лабрадор ретривъри с проблеми с тревожността, стрес, лаене. В продължение на шест седмици на кучетата се дава пробиотик  B. longum BL999 (т.е. успокояваща грижа), или плацебо; след това те бяха тествани за поведение, подобно на тревожност, сърдечна честота, вариабилност на сърдечната честота и слюнчен кортизол. След почивка от добавката за три седмици, двете групи са сменени и всяка група получава другото лечение (пробиотици или плацебо) за още шест седмици. И двете групи са  тествани за втори път. Резултатите са впечатляващи:

* 22/24 лекувани кучета показват значително намаляване на лаенето, скачането, въртенето и темпото в сравнение с поведението им при даване на плацебо.

*20/24 лекувани кучета са имали по-малко повишаване на слюнчения кортизол (хормон, който е повишен в отговор на стрес), когато са тренирали и когато са били изложени на стимули, предизвикващи тревожност, в сравнение с поведението им на плацебо.

* 20/24 лекувани кучета са имали повишена вариабилност на сърдечната честота (което е признак за намален стрес) в сравнение с поведението на плацебо групата.

Поведенчески пробиотик: Понастоящем Calming Care е единственият поведенчески пробиотик, продаван за кучета.

  • Чревни пробиотици: Много пробиотици се предлагат на пазара само за здравето на кучешките черва. Те могат да имат и поведенчески ползи; те просто не са тествани за това.
  • Нутрицевтици: Някои хранителни добавки се предлагат на пазара и за поведенческо здраве. Това не са пробиотици; те работят чрез различни механизми.
  • Комплексни добавки: Някои добавки съдържат както пробиотици, така и хранителни вещества и се предлагат на пазара за поведенческо здраве. Съдържат и някои пробиотици, но не щамовете, за които е доказано, че имат поведенчески ефекти.

 

Все още се работи в тази насока и преди да се ориентирате към някоя довабка с пробиотици, посъветвайте се с вашия ветеринарен лекар.

Радостина Тонева

Създател и главен редактор на списание Моят Приятел Кучето от 1993, понастоящем превърнало се във Уебсайт Моят Приятел Кучето. Учредител на клуб Дого Аржентино - България.

Виж Още