Немско овчарско куче – космена покривка

Тя се състои от два типа косми: основен покривен, който е твърд и здрав и подкосъм, който е мек.

Косъмът на немската овчарка трябва да е твърд, компактен и много гъст.

Всеки косъм, чиито размери варират в зависимост от областта на тялото, трябва да пъддържа прави линия по протежение на цялата си дължина без да се отклонява от оста си.

Посоката на косъма е коса отпред назад върху главата, на туловището, на шията и на опашката; отгоре надолу върху страничните повърхности на тялото и крайниците; от основата към върха на ушите. При докосване трябва да дава усещане за груба твърдост.

Косъмът е по-къс на главата и на крайниците в тяхната предна част, а по-дълъг по тялото като стига максималния си размер по долния край  на шията, по задния част  на четирите крайника, върху стернума (гръдната кост) и опашката, която трябва винаги да бъде много богата и рунтава.

Дължината на косъм е променлива

и винаги могат да се намерят междинни форми. Прекалено късият косъм, обаче, е недостатък и се определя като косъм на къртица.

По-дългият косъм в областта на шията се нарича яка, а по- обилният в задната част на крайниците и по стерналната линия – ресни.

Както яката, така и ресните, макар и добре изразени при немската овчарка, трябва винаги да имат умерена дължина. Особено къс е косъмът върху ушите, в задната част на ушната мида.

Наличието на кичури косми с по-голяма дължина във вътрешността на ухото дава основание да се подозира наличие на по-дълъг и по-мек тип косъм от нормата и, следователно, е неприемлив.

В такъв случай прегледът на лапата може да установи наличие на косъм с аналогична характеристика и между пръстите.

В стандарта на немската овчарка са описани още две други разновидности на косъм: дълъг и гъст косъм и дълъг косъм, които обаче не се допускат, макар че се срещат немски овчарки с тази характеристика, които даже се радват на предпочитанието на мнозина неопитни хора.

Разновидността дълъг и компактен косъм, която както казахме не се допуска, се представя с косъм по-дълъг от нормата, не винаги прав, но преди всичко не твърд и не прилепнал към тялото.

Открива се в ушите, по вътрешната част на предмишницата и в поясната област, с ресни, които понякога са много дълги.

Дългият и компактен косъм не е желателен, заради това, че не е така издръжлив на лошото време, какъвто е твърдият компактен косъм.

Не се допуска и покритие от дълъг косъм: разпознава се по значително по-дългия косъм, много меката козина, с характерно разделяне върху гърба.

Подкъсъм почти не съществува, в резултат на което и издържливостта на лоша време (следователно и на работа) е значително компрометирана.

 

Радостина Тонева

Създател и главен редактор на списание Моят Приятел Кучето от 1993, понастоящем превърнало се във Уебсайт Моят Приятел Кучето. Учредител на клуб Дого Аржентино - България.

Виж Още