Кучета, котки и деца

Представяме ви нещо като досие, не изчерпателно, но полезно за първите крачки, които те заедно ще направят към едно много важно приятелство.

Доколкото е от значение за детето да има присъствие на куче или котка в семейството?

От голямо. Децата извличат през всичките фази на растежа многобройни психологични изгоди от присъствието на куче или коте у дома.

Какво научава детето от връзката си със своето куче или котка?

Чрез животното добива отношение към други същества, различаващи се от него и се подготвя да определи социалното си поведение занапред.

За детето връзката с кучето или с котката представлява модел, който благоприятства словесното, тактилното (чрез докосване осезание) и чрез жестове общуване, подражанието и самоопределянето – елементи, необходими за всеки процес на растеж.

В коя възраст на детето е най-подходящо да се въведе куче или коте у дома?

Контактът с животните е препоръчителен и решаващ в ранното детство, от 3-та или 4-та година. Животът с куче и котка, запознаването с друг животински вид, позволява на детето да расте, уважавайки другите

Разбира ли детето кучето и котето?

Децата на три, четири, а понякога и до шест години не разбират значението на кучешкото ръмжене и котешкото пухтене. Също и когато животното се опитва да предупреди детето, че страда, защото го дърпа за опашката, ушите, щипе го, то няма да разбере и ще продължи да му досажда. Затова е важно сигналите да бъдат обяснявани на детето.

Какво трябва да правят?

Децата, живеещи с куче, изпитват пълно доверие и към кучета, които не познават. Задължително е да им обясните, че трябва да се доближават до непознати животни внимателно, да искат разрешение от стопанина им да ги погалят, да не правят резки движения, нито да викат силно, да ги галят по муцуната, а не отгоре по главата.

Правилата на съжителството

Детето трябва да разбере, че никога не бива да безпокои животните когато се хранят или спят. Добре е постелята на кучето да е на недостъпно за детето място. А когато се хранят е по-добре да ги затваряте в отделно помещение.

Може ли детето да възпитава кучето?

Детето трябва да свикне да изисква от кучето изпълнението на някои прости команди, като например „Ела“ и „Седни“. Чрез тези упражнения кучето  и детето ще изградят взаимоотношения на уважение и подчинение.

Всеки път, когато кучето изпълнява правилно, добре е да се оставя детето да му подаде хапката храна като поощрение. Това винаги трябва да става пред погледа на възрастен, разбира се.

Трябва ли  да полага грижи за тях?

Безспорно. Освен че е възпитателно за детето, грижите за животното укрепват емоционалната връзка между тях. Следователно, оставете, съобразявайки се с възрастта и възможностите на детето, да среше кучето, да му сипе вода, да му даде храната, да го изведе на каишка.

Когато животните са стари

Важно е детето да знае, че кучето и котката се нуждаят от закрила, защото са остарели и са по-слаби, и може би болни. Когато кучето е старо и има артроза, може да не му е никак приятно да бъде докосвано по някои части от тялото, които са болезнени.

Една 14-15 годишна котка няма да има желание за игра, както четиригодишната котка, например. Тези изисквания трябва да бъдат обяснени на детето и да се изисква от него да ги спазва.

продължава – Какво да се прави, за да не възникнат проблеми?

 

Радостина Тонева

Създател и главен редактор на списание Моят Приятел Кучето от 1993, понастоящем превърнало се във Уебсайт Моят Приятел Кучето. Учредител на клуб Дого Аржентино - България.

Виж Още