Когато кучето ви киха често

Не пренебрегвайте този невинен сигнал.

Може да се касае за чуждо тяло, поето чрез ноздрите или през устата, което минава през небцето и попада в ноздрите. Например, стрък трева. Следва продължително, силно кихане (десетина – дванадесет и повече пъти), преминаващо в бърза последователност, следвано от покой.Може да се яви и кървене от ноздрите.

Причини

В преобладаващата част от случаите кучето трябва да се анестезира, за да може ветеринарният лекар да установи положението на чуждото тяло и да го отстрани. Ако то се подава навън можете да го извадите сами, като огледате ноздрата при подходящо осветление.Кихането може да е следствие от инфекция – първична или вторична, предизвикана от тумор в носа, от забрал зъбен корен или пък от заболяване на синусите на носната кухина.

Признаци:

– Чести и неравномерни кихавични пристъпи

– Гнойно течение от едната или от двете ноздри

– Частично запушени ноздри с шумно носово дишане

– Затихване и подновяване на смущението

Лечение

Обърнете се към ветеринарен лекар, който най-вероятно ще предпише антибиотично лечение и антихистамини. Ако кихането и гнойното течение се повтарят непрекъснато, ще бъде необходимо да се вземе проба от секрета, за да може да се идентифицира инфекцията и да се определи най-подходящият за борба с нея антибиотик. Едно задълбочено рентгеноскопично изследване ще помогне за откриването на първопричината и за определяне на съответното лечение.

 

Радостина Тонева

Създател и главен редактор на списание Моят Приятел Кучето от 1993, понастоящем превърнало се във Уебсайт Моят Приятел Кучето. Учредител на клуб Дого Аржентино - България.

Виж Още