Какво да поискаме от отглеждача?

В една предишна публикация говорихме за това какво означава израза „куче за лична защита“

както и че между куче пазач и куче за лична защита има голяма разлика.

В тази статия не става дума за самото обучение, а за това, на какво да обърнем внимание, когато избираме кученцето, от което ще очакваме тази служба в бъдеще.

Важните първи месеци

Спокойното съжителство с новия приятел в семейството зависи, преди всичко, от добре обмисления избор, който трябва да попадне върху екземпляр, подходящ за нас и отговарящ на нашите изисквания.

Оптималната възраст за взимането му вкъщи е от шестата до осмата седмица след раждането, тъй като това е идеалният период на психическото му развитие, а следователно – и за социализацията му.

През първите шест седмици от живота си кученцето е имало възможност да научи правилата в живота – как да общува със себеподобните, както и да разбере, че човекът не е потенциален източник на опасност.

След този първоначален житейски опит, за който са нужни шест до осем седмици, може да възникнат доста сериозни проблеми.Склонността за емоционално свързване с членове от различен животински вид постепенно намалява, а успоредно с това я измества т.нар. период на ”отпечатък от страха”:

обикновено той се простира от осмата до десетата седмица от живота на кученцето и представлява особено деликатна фаза, доколкото една евентуална психична травма може да остави почти незаличими следи.

В резултат на това  кучето все по-трудно ще се вгражда в човешката семейна среда (може да стане свръхемоционално, плахо или агресивно) и лека-полека с течение на времето, ще направи почти невъзможно установяването на уравновесено отношение с човека.

Какво да поискаме от отглеждача?

1. Да видим родителите на кученцето

2. Да разберем дали кученцата са имали ранни контакти с отглеждача, дали са били докосвани и “манипулирани” още от първите дни след раждането им.

3. Да разберем дали кучката е имала проблеми при раждането (в този случай може само да се надяваме, че запитания ще бъде откровен).

4. Дали е имало умрели кученца и евентуално – защо.

5. Какъв е бил начинът на хранене на кученцето до момента на купуването му.

6. Ветеринарния паспорт на кучето (трябва да бъдат отбелязани ваксинаците със съответен печат на ветеринаря и дата) На коя дата са били приложени противопаразитни медикаменти и спрямо какви паразити (с оглед кученцето да бъде подложено на съответстващи изследвания след месец време)

7. Ако официалният документ за произхода не е пристигнал от съответната федерация, изискайте удостоверение за произхода на кучето.

8. В случай, че кученцето е внесено от чужбина – да се представи сертификат от страната, от която произхожда

Сертификат

Родословието е официален документ, който осведомява за името на кучето, неговата порода, основните му характеристики, номера на чипа, името на отглегждача и името на фактическия му собственик и, разбира се, родословното дърво на самото куче.

За един опитен поглед, родословното дърво на кучето може отчасти да обрисува въпросния екземпляр: ако родителите му са многократно награждавани шампиони по красота, не е казано, че то ще има същия успех, но е по-очаквано, че притежава добри основи в морфологията си; освен това, чрез анализиране на кръвните му линии може да се разбере нещо повече относно профила на характера му.

Кученце от родители с горещ темперамент, най-вероятно е да прояви силен характер.

Мъжко или женско куче?  Общ поглед върху характеристиките им – ТУК

 

Радостина Тонева

Създател и главен редактор на списание Моят Приятел Кучето от 1993, понастоящем превърнало се във Уебсайт Моят Приятел Кучето. Учредител на клуб Дого Аржентино - България.

Виж Още