Как стресът на собственика влияе на кучето?

Собствениците на кучета, изпитващи продължително време стрес, могат да го прехвърлят на своите кучета, казва науката.

Можем да приемем изводите, направени от това проучване, като още едно  доказателство за „невероятно тясната връзка“ между хората и техните кучета. Но, също така, можем да заключим, че самите ние сме източник на стрес за кучетата си, които реагират по неприемлив за нас начин на това напрежение; ние започваме да „изправяме“ нежеланото поведение, корегираме, крещим им, нервите ни се късат, стресираме се взаимно още повече и влизаме в един ужасен омагьосан кръг. Естествено, в крайна сметка, кучето е обвинено в неадекватност. Това не е нужно да се случва за доброто и на двете замесени в ситуацията страни.


Изглежда, че някои характеристики на личността на човека влияят върху нивата на кучешки кортизол.


Когато собствениците на кучета преминават през стресов период, те не са сами в усещането за безизходица, тъга, гняв – техните кучета чувстват същото, предполага ново проучване.

Собствениците на кучета, изпитващи дълги пристъпи на стрес, могат да го прехвърлят на своите кучета, съобщават учените в проучване, публикувано в Scientific Reports.

Шведски изледователи се фокусират върху 58 души, които притежават бордър коли и шетландски овчарски кучета. Те изследвали косми от косата от собствениците на кучета и косми от техните кучета, като разглеждали концентрациите на хормон, наречен кортизол, химично вещество, освободено в кръвта и погълнато от космените фоликули в отговор на стрес.

Депресията, прекомерното физическо натоварване и безработицата са само няколко примера за стрес, които могат да повлияят на количеството кортизол, намиращо се в косата на хората, каза Лина Рот от университета в Линчепинг в Швеция. Рот и нейният екип установяват, че нивата на кортизол в косите на собствениците съвпадат с тези на кучетата им през зимните и летните месеци, което показва, че нивата на стрес са в синхрон.

Тя смята, че собствениците влияят силно върху кучетата, защото изглежда, че някои черти на човешката личност влияят върху нивата на кучешки кортизол.

Изследователите не знаят точния механизъм на синхронизирането на нивата на кортизол между хората и техните четирикраки приятели. Но е интересно да се знае, че тази взаимовръзка е по-силна при състезателнит кучета, отколкото при кучетата-компаньони.

Връзката, създадена между собственик и състезателно куче по време на обучение, може да увеличи емоционалната зависимост на кучетата от стопаните им, казва тя. Това от своя страна може да увеличи степента на синхронизация.

Но защо хората влияят на своите кучета, а не обратното? Може би хората са „по-централната част от живота на кучето, докато ние хората имаме и други социални контакти“, казва Рот.

Резултатите от проучването не са изненада според Алиша Бътнър, директор по поведение на животните от Небраската хуманна общност в Омаха.

„Постоянно се появяват нови доказателства, които показват, че хората и техните кучета имат невероятно близки връзки, които приличат на тези, които родителите споделят с децата си “, казва тя. Но според нея взаимовлиянието може да върви и в двете посоки.

Високите нива на кортизол не означават непременно „лош“ стрес. Вместо това те могат да означават добро преживяване като подготовка за разходка, например. Кортизолът си е изградил лошата репутация като „хормона на стреса“, но това не е напълно вярно. Тялото не произвежда кортизол само по време на стресови събития, а непрекъснато в продължение на целия ден, като нивата му се повишават, когато сме стресирани. Кортизолът има съществена функция за баланса на тялото ни и не се свързва само с отрицателни ефекти. Но положителното му действие се превръща в негатив, ако нивата на кортизол са високи за продължително време.

Рот и нейният екип планират да разследват дали други породи кучета ще реагират на стопаните си по същия начин. Съветът, за да се сведе до минимум стреса, който хората причиняват на своите домашни любимци и на себе си е повече игра.

Така че просто бъдете с кучето си и се забавлявайте.

Използвани данни от публикация в Асошиейтед прес

 

Радостина Тонева

Създател и главен редактор на списание Моят Приятел Кучето от 1993, понастоящем превърнало се във Уебсайт Моят Приятел Кучето. Учредител на клуб Дого Аржентино - България.

Виж Още