Етология

Трудно е да бъдеш Алфа

Независимо от причините, поради които сте се сдобили с кученце, вие ще трябва да го спечелите на ваша страна. Вие, не вашето кученце, трябва да бъдете водача на глутницата.

Доминиращото и алфа-поведение са понятия, които всеки стопанин на куче трябва да осъзнава и да разбира добре. Най-важното – кучетата не са човешки същества.

По природа те са животни на глутницата. Всяка глутница има лидер, известен като алфа-животно, което е доминиращото и което води останалите.

Алфа-животното е босът, който взема решенията за цялата глутница.Обикновено глутницата има алфа-мъжки и алфа-женска. Всички останали членове формират йерархия на доминантност и подчиненост, където всеки има свое точно място.

Във вашия дом и вашето семейство вие ставате глутницата за вашето куче, независимо дали имате други кучета или не. Ваша отговорност е вие да се поставите в алфа-позиция.

Ако сгрешите и не го направите, вашето куче ще го направи – не за да ви ядосва, то знае, че глутницата се нуждае от лидер и след като никой не се нагърбва с тази трудна задача, значи е длъжно да го направи то самото!

Тук няма момент на разсъждения, емоции и прочее човешки понятия. Обикновено хората считат, че от само себе си се разбира, че те са водачите, че са в пълното си право, просто защото стоят по-високо от животните хранителната верига. Но дали вашето куче знае това?

За да сте лидер на глутницата не означава да сте голям или агресивен.

Не значи също така, че трябва да има битка на волята, след което вие да сте победителят. Всеки може да бъде лидер на глутницата. Това е позата на авторитета. Това е базата за взаимен респект и обезпечаване на една бъдеща добра комуникация между вас и кучето ви.

Животинската глутница става напълно ясна чрез процес на субординация, който започва през третата седмица от живота на кучето и продължава по време на ранното му развитие.

Най-нормалното състояние е следното: здравите бебета са нахакани животни и ще се опитат да се придвижат толкова далече, колкото е възможно навътре в социалния ред на глутницата.

Ключът към успешно и щастливо съжителство е да изградите себе си като водач на глутницата и след това да задържите тази позиция през целия живот на вашето куче.

Как да станете алфа лидер?

В дивата природа възрастните в глутницата започват отрано да учат малките на правилата, те ги хващат с уста за главата или врата и внимателно, но твърдо и строго ги притискат към земята.

Кутретата се научават да приветстват и посрещат възрастните с уважение, като ги приближават в полу-легнало положение, почти пълзейки, с ушите опънати назад, опашката е спусната надолу и я размахват, като ближат муцуната на по-възрастните.

Малките правят това като знак на уважение и зачитане, не от страх. Това се нарича субординационно афиширане и неговата функция е да пази мястото и хармонията вътре в глутницата.

Алфа упражнения Целта е да се затвърди позицията на човек като водач на семейната глутница. Изградили веднъж такива отношения, вашето куче ще се стреми към вас, ще иска да е с вас и ще гледа на вас с респект и уважение.

След като се научи да се подчинява на водача, всички други задачи, които ви предстоят заедно: почистване на уши, очи, рязане на нокти и всякакви медицински манипулации ще бъдат много по-леки.

Но като начало то трябва да се научи, че вие имате силата да го водите и че не го водите към някоя беда. То трябва да започне да ви се доверява изцяло.

Тези упражнения трябва да ви помогнат да изградите водещи отношения. Но би трябвало да се използват с възрастни кучета, които са се научили да ползват зъбите си

Упражнения 1 и 2 са за малки кученца над 3 месечна възраст, упражнения 3 и 4 са за кученца до 6 месеца и толкова дълго колкото продължи проблема с агресивното поведение.

Трябва да бъдете внимателни, но твърди при всички упражнения, все едно че го правите с човешки бебета.

1. Седнете на пода, след това вдигнете кученцето с две ръце, придържайки го само зад предните крайници, с лице към вас и го гледайте право в очите.

Ръмжете към него ако се бори и се опитва да се освободи, използвайте само ниски гърлени звуци. Дръжте го докато се отпусне, променяйте времето на задържане в това положение, както и мястото.

2. Седнете на пода и люлейте вашето куче бебе като едната ви ръка е под главата, а другата под гърба му и в това положение го вдигнете нагоре.

Дръжте го възможно най-далече от вашия скут. Дръжте го така като ръмжите с гърлен тон ако то се бори. Дръжте го в тази позиция докато се отпусне.

3. Ако вашето кученце е твърде едро, заместете горните две упражнения. Прекрачете го като сте обърнати в същата посока с него.

Притиснете с пръсти едновременно от двете страни неговия гръден кош точно под предните крайници. Вдигнете ги от земята за около 15 до 45 секунди. Ако се бори, задръжте така докато се успокои.

4. Поставете вашето куче върху пода с четирите му лапи. Хванете го здраво за врата с едната ръка и го натиснете с другата надолу. Говорете му тихо и спокойно, докато се успокои.

Това може да продължи 2-3 минути, докато се отпусне. Ако се обърне така, че да си изложи коремчето към вас – вие сте на прав път. Не му позволявайте да стане, да се бори или да хапе.

Винаги го награждавайте щедро и говорете със спокоен тон когато се отпусне. Сега е и времето, когато трябва да го научите да ви позволява спокойно да отваряте и преглеждате устата му.

Това упражнение трябва да правите 4 или 5 пъти на ден като начало. Увеличете докато кученцето приеме вашето водещо поведение и се подчини на това, което искате от него.

 

Радостина Тонева

Създател и главен редактор на списание Моят Приятел Кучето от 1993, понастоящем превърнало се във Уебсайт Моят Приятел Кучето. Учредител на клуб Дого Аржентино - България.

Виж Още