Епаньол Бретон

от Катя Стефанова

Аз съм пристрастена към тази порода и за мен тя винаги ще е водеща в избора ми на куче.

Преди години съм имала доста кучета: доберман и немско овчарско куче, и чихуа-хуа, но откакто вкъщи дойде тази малка палавница, нещата се промениха.

бретон спаньол

Водена от предишния си опит прибрах всичко, което би могло да представлява интерес за острите й зъбки, за да намаля до минимум пораженията, но с голяма изненада установих, че тя не направи никакви бели.

(на сн. Меги , личен архив автора)

Дяволският й поглед я издава винаги, когато реши да шикалкави, иска да играе, да изпроси малко внимание…

Навън е общителна с всички, не се притеснява от другите кучета независимо от размерите им. Проявява характер, когато установи, че някое куче е минало границата и показва, че това не й е приятно, но без никаква агресия.

Епаньол бретонът може би е едно от малкото кучета, които започват да проявяват своята страст към лова още на 3-4 месечна възраст, затова все повече ловци се насочват към тази порода – малки, компактни, “икономични”, лесно водими, уравновесени и интелигентни.

Много бързо разбират къде и какво се иска от тях, слабостите на стопаните си, умеят да се подмазват, за да получат повече ласки и внимание.

Търпеливо куче с много мек характер и същевременно много енергично и целеустремено в лова. Порода – достойна за интелигентни хора.

(продължава)

 

Радостина Тонева

Създател и главен редактор на списание Моят Приятел Кучето от 1993, понастоящем превърнало се във Уебсайт Моят Приятел Кучето. Учредител на клуб Дого Аржентино - България.

Виж Още