Едрото куче е гордост и предизвикателство за стопанина си

Много хора искат да имат до себе си не просто куче, а едро, гордо, внушително животно. Тези, които за пръв път насочват своя избор в тази посока обикновено очакват, че то по природа е интелигентно, уравновесено и възпитано животно, или поне, че е твърде лесно се подава на възпитание.

Това не е така, разбира се – за добър резултат е нужна здрава работа. Заложбите на животното са едно , интелигентния и опитен стопанин съвсем друго нещо.

За жалост, малко от хората които обичат едрите кучета, имат физически възможности и воля да възпитат правилно своите приятели – гиганти.

Стопаните на големите кучета са длъжни да утвърдят поред своя четириног приятел своя неоспорим авторитет.

Което ще рече, че размерите на кучето трябва да съответстват на възможностите на стопаните.

Задължително у дома трябва да цари спокойна обстановка, тъй като при какъвто и да е по-бурен семеен “спор” голямото куче неминуемо ща заеме нечия страна.

И няма никак да разсъждава кое е прав и кой крив. Така че, отделеното за него време може да се окаже добра инвестиция.

Шегата настрана, регистрирани са нещастни инциденти и това не е за пренебрегване – ако имате навик да “говорите вкъщи на по-висок тон” или въобще нещо куца в контактите ви – не си вземайте голямо куче!

На разходка

едрото куче е обречено да прекарва времето си на повод, защото дори да е добро, колкото и да убеждавате хората наоколо, те просто ще се страхуват от него.

В обществен транспорт е почти изключено да се качите с вашия огромен любимец. Както е видно, за хората няма място, камо ли да се качи куче, пък  дори да е  с намордник.

Трудно е да се примолиш и на таксиметров шофьор дори и на по-висока тарифа да ви отведе някъде заедно.Така че ви се налага задължително да имате личен транспорт.

Повечето от най-едрите породи имат някакви проблеми с костите, докато са малки се препоръчва да не слизат и се качват сами по стълби, а да бъдат носени на ръце.

Представете си сега 6-месечен немски дог! И по-късно ще се наложи да сте много внимателни към крайниците им и да ги пазите от травми и простуди. Едрите кучета са великолепни, величествени и полезни.

Мечтата да си имаш такова куче може да е породена от респекта, който ти самият изпитваш към такъв приятел, или защото имаш нужда от пазач за спокоен сън, или би желал да участваш в различни състезания или просто обичаш големите добродушни муцуни.

Не си вземайте едро куче, ако се надявате  с един теглещ повода ротвайлер да се чувствате и да изглеждане в очите на околните двуметров недосегаем гигант!

Не си взимайте немско овчарско куче в качеството на ефективно устройство за сплашване на натрапниците. То е е умно животно, което обича да си има своя работа. Да, то е вярно и предано и има силен инстинкт за охрана на имуществото и за защита на стопанина, но оставено да скучае цял ден на двора, няма да бъде животното, за което сте слушали легенди.

Ротвайлер и доберман – те са превъзходни пазачи, но ако имате малко дете и бихте искали те да са чудесна компания и да могат заедно да играят – спрете се по-добре на Сен Бернар.

В никакъв случай не бива да гледаме на кучето само от гледна точка на неговата полезност, когато говорим за едри породи все пак.

Добре е да помним, че то е част за много години от нашия живот. Не забравяйте, че вашият любимец е куче, потомък на един перфектен хищник.

То е готово да се приобщи към вашия начин на живот, направете и вие правилната крачка към него.

 

 

Радостина Тонева

Създател и главен редактор на списание Моят Приятел Кучето от 1993, понастоящем превърнало се във Уебсайт Моят Приятел Кучето. Учредител на клуб Дого Аржентино - България.

Виж Още