Доберман Хигиена, патология, профилактика

Критичните моменти в живота на малкото кученце

от Д-р Пейчев, Пламен Чубуров

Според статистиката от общия брой живородени кученца 20% умират през първата и 10% през втората седмица след раждането. Тези печални цифри би трябвало да бъдат сведени до минимум.

Като най-честа причина за смъртност при новородените се сочат различни инфекциозни заболявания, вродени аномалии, прекалено ниска или недостатъчно висока жива маса при раждане, също така всевъзможни нарушения на здравето на майката, предизвикващи хипогалаксия (намалена продукция на мляко) или агалаксия (пълна липса на мляко), както и т.нар. синдром на токсичното мляко.

Сравнително често причината е в самата кучка, по-точно в нейната неопитност, в резултат на което тя може без да иска да стъпче или смаже новороденото.

В повечето случаи вината за това носят стопаните, оставяйки дълго време майката без надзор.

Значение има и неуравновесеният темперамент на майката, та дори и безобидното наднормено тегло, правещо кучето тромаво и бавно.

Новородените трябва да бъдат внимателно наблюдавани през първите дни,

за да е сигурно, че всяко от тях получава необходимото количество коластра. Това е много важно, тъй като коластрата е богата на антитела, в резултат на проведените по-рано профилактични вакинации на майката.

Предаването на атителата с коластрата от майката на малките става през първите 36 часа. Веднага след раждането започва активното търсене на боцките на майката от малките.

Ако не могат да се справят сами, стопанинът трябва да им помогне, тъй като бързото поемане и усвояване на коластрата на този етап е необходимо и за кръвообръщението на новороденото.

Би било добре кученцата да бъдат теглени ежедневно през първия месец, по възможност по едно и също време на денонощието.

Ежедневният прираст през първите дни трябва да е около 10% от теглото при раждане, което на десетия ден би трябвало да се удвои.

Ако кученцата не надават, трябва незабавно да се направи обстоен преглед на майката, за да се изключи или незабавно да започне лечение на заболяването, водещо до хипогалаксия или до влошаване качеството на млякото.

Трябва да сме сигурни, че родилката получава достатъчно количество качествена и подходяща по състав храна. При нужда, кученцата се дохранват със специално адаптирано мляко за кучета.

Появили се на бял свят те са абсолютно безпомощни

Те са глухи, слепи, с неразвити механизми на терморегулация. Нормалната телесна температура на кученцето е както следва: при раждане 35,5 0 С, през първата седмица 36-38 0 С и след четвъртата седмица – като при възрастните.

Важно е да се знае, че при 35 0 С малкото не може да суче, при температура 34,5 0 С е възможно майката да го отблъсне. Ако температурата продължи да спада настъпва безчувствено коматозно състояние и смърт.

За да се избегне преохлаждането, през първите дни температурата в леглото на майката трябва да бъде 31 0 С, а в помещението – 25 0 С. Към десетия ден температурния режим постепенно се снижава до 20 0 С.

Незатопленото кученце скимти силно и се успокоява веднага след като се стопли.

Често по млечната жлеза на кучката има ужулвания от масажиращите и ровещи движения, които малките извъшват с лапичките си при сучене.

Връхчетата на ноктите трябва да бъдат внимателно подрязани, в противен случай майката може да започне да отбягва малките.

(продължава)

 

 

Радостина Тонева

Създател и главен редактор на списание Моят Приятел Кучето от 1993, понастоящем превърнало се във Уебсайт Моят Приятел Кучето. Учредител на клуб Дого Аржентино - България.

Виж Още