Дакелът

За него има обособена цяла група – Група Четвърта

Тя се състои от три подгрупи в три вариетета според ръст и  според козината

Дакел Стандартен:  дългокосмест,  късокосмест,  твърдокосмест

Дакел миниатюрен:  дългокосмест, късокосмест, твърдокосмест

Канинхен:  дългокосмест,  късокосмест,  твърдокосмест (Канинхен – буквално дакел-заек)

Страна на произхода: Германия

Оригинално име: Dachshund

Първите изображения на съвременен дакел се отнасят към 18-ти век и са публикувани в книгата „Ръководство на германския ловец“.

Първият дакел, такъв какъвто го познаваме днес, се е появил на изложба за кучета през 1879 година, а една година по-късно е основан Немският Дакел клуб. Немците го наричат още текел.

Полковник Илгнер е човекът, дал много на породата – той написва и първият официален стандарт. Първата селекционирана разновидност е стандартен дакел с къс косъм. Останалите разновидности са създадени впоследствие.

Твърдокосместият е кръстоска с Денди териер, мини-шнауцер и вероятно шотландски териер. При дългокосместият вероятно са намесени немски спаньоли.

Вариацията канинхен е специално създадена за лов на зайци, като в ранните години на 20-ти век този размер се предпочита най-вече в късокосмест вариант.

Характер, специални умения и тренинг

Ловно куче, дадено в заем като куче за компания.  Да се счита, че дакелът е просто домашно куче поради малкия му ръст е грешка: той е ловджия с дръзка природа, винаги жив и с ярък темперамент.

Привидното им непокорство се дължи на обстоятелството, че той не счита за уместно да прави онова, което се изисква от него.

Неговият решителен и силен характер го кара да проявява интерес към всичко, което го заобикаля.

Връхна точка на удоволствието за него е разходката навън. Водете го на каишка, иначе ловният му инстинкт може да го отведе в неизвестна посока! Подава се на обучение, защото е много интелигентен, но го прави когато той реши.

Грижи

Живее чудесно в апартамент, ако му предложите достатъчно разходки и впечатления навън. Според козината се нуждае от различен тип грижи.

По принцип е чисто куче, не мирише и няма нужда от често къпане. Дългокосместият вариант изисква седмично изчеткване и разресване.

Общи вид

Ниско поставено върху крайниците куче, с удължено компактно тяло, със солидна мускулатура.

Глава: издължена, стеснява се равномерно към носната гъба, но не завършва заострено. Надочните дъги са силно развити. Стопът не е силно изявен.

Има здрави челюсти, устните са опънати, покриват добре долната челюст. Черепът е по-скоро плосък. Предпочитана e ножичната захапка.

Очи: средно големи, овални, раздалечено поставени. Изражението им е живо, интелигентно и бдително. На цвят са бляскаво кафяви до черно-кафяви.

Уши: поставени високо, но не напред, висящи, не са много дълги. Върхът им е закръглен. Не трябва да са прекалено тънки, нито заострени. Държи ги прилепнали към бузите.

Тяло: вратът е достатъчно дълъг, мускулест, сух и гордо изправен. Горната линия е съвсем леко извита, холката е солидна. Поясната област е мускулеста и достатъчно дълга, а крупата е с лек наклон.

Гърдите са впечатляващи за това малко тяло – гръдната кост е много здрава, гръдният кош, гледан отпред е овален, гледан отстрани е много широк, слабините са прибрани.

Крайници: предните са мускулести и сухи, задните – мускулести и добре пропорционирани спрямо предните. Космена покривка: къс, твърд или дълъг косъм.

Оцветяване:

Едноцветно: рижо, жълточервено, златисто червено жълто с или без черни косми.

Двуцветно: черно, кафяво сиво с маркирания от двете страни на бузите, над очите, на муцуната, отпред на гърдите, в горната част на крайниците, долу на лапите или кестенява с ръждива или жълта лека петнистост.

Арлекин: светлокафяво или светлосиво, тигрирано или нашарено на ивици, или на бял фон с неправилни тъмнокафяви, златисти или златисто червени петна или чисто черни. При дългокосместият вариант са позволени всички оцветки.

При дългокосместия – същото като при гладкокосместия вариант.

Размери: от 26 до 37 см. в зависимост от вариетета

Тегло:

стандартен: мах. 9 кг. идеално тегло от 6,5 до 7 кг., обиколка на гръдния кош над 35 см.

миниатюрен: под 4 кг, обиколка на гръдния кош – 30 до 35 см

канишен: тегло 3,5, обиколка – до 30 см.

 

Радостина Тонева

Създател и главен редактор на списание Моят Приятел Кучето от 1993, понастоящем превърнало се във Уебсайт Моят Приятел Кучето. Учредител на клуб Дого Аржентино - България.

Виж Още