Амстаф на работа

Американският стафордшир териер е не само едно хубаво куче за участие в изложби за красота или другар у дома. Ако е добре обучен, и най-вече – ако попадне в ръцете на експерти, той е в състояние да достави удовлетворение и като куче за работа или за защита.

Уравновесеност и темперамент

Произходът му е английски и общ с този на английският стафордшир бултериер (порода, често бъркана с питбул), но в средата на 30-те години пътищата им се разделят недвусмислено и АСТ  бива селекциониран само като куче за изложби, за семейство и за работа.

Относно характеристиките и качествата на тази порода разказва Серджо Граси, отговорник по дресура и технически отговорник на Спортната Кинофилска група за кучета за работа и за защита към център Анубис и Сити дог.

„От около 15 години се занимава с обучение на кучета от най-различни породи – немска овчарка, ротвайлер, доберман, шнауцер, белгийска овчарка за изпълнение на всякакви задачи. Според него основната черта, която отличава амстафа от останалите породи е извънредно голямата здравина на нервите му. Това са спокойни кучета, сигурни, работещи с присъщата уравновесеност на този, който осъзнава своята сила. Освен това притежават силен темперамент, който ги кара винаги да действат с ентусиазъм и добра воля. Имат добра закалка и успяват леко да преживеят отрицателния си опит и премеждия и да ги преодоляват.

Стоманени нерви

Става дума за кучета със силен темперамент, които трябва да бъдат обучавани от треньори, познаващи добре психологията на породата и умеещи да се намесят.

Ако попаднат в ръцете на неподготвени дресьори, няма да придобият необходимата ефикасност при работа. За съжаление, в областта на дресурата все още няма правила, които да определят действителните качества на треньорите и фигурантите и мнозина се залавят с тази дейност без да имат подходяща подготовка. Онова, върху което безусловно трябва да се работи, е неговата агресивност. Трябва да се обучава много спокойно, без да се прилагат абсолютно никакви методи, които биха възбудили агресивността на кучето. Опорни точки трябва да бъдат играта и връзката с водача. Трябва да се поверяват в ръцете само на лица, които да не подстрекават по никакъв начин тяхната агресивност.“

Около 80 % от кучетата, обучени за охрана и защита, с отлични резултати показват годност, а това е много добър процент. Останалите двадесет на сто, при все че не притежават качествата на първите, са подходящи за друг вид работа.

Те са много надеждни кучета, в разумни размери /около 50 см и тегло 28-30 кг/. Това ги прави лесно управляеми, могат да пътуват в кола без проблеми и да придружават стопаните си навсякъде – и в бара, и в ресторанта, и в хотела. Смелостта, мощната захапка и пъргавостта им ги правят ненадминати защитници.

В заключение – амстафът е куче уравновесено, силно, смело и достойно за доверие и от него може да се очаква много удовлетворение. Необходимо е, обаче да бъдат освободени от придружаващия ги комплекс. Амстафът има стабилност в поведението и типажа си и от средата на 30-те години не е бил вече никога използван за битки с кучета.

Отлични пазачи

Амстафът е отлично кучета за защита, но дали дава същите резултати при охраната? Къщата, градината, автомобила, всички неща свързани със стопанина имат емоционална стойност за кучето. И обратно, нищо не се получава, ако се оставят да надзирават някакъв анонимен склад или собственост, към която нямат емоционална привързаност.

Освен това, някои екземпляри проявяват отлични обонятелни способности, което ги прави подходящи за издирване и за работа по следа.

На работа без страх

Американският стафордшир е една великолепна порода, която обаче влачи със себе си малко от комплекса за малоценност, свързан със страха на някои хора от неговата агресивност. Истината е, че темпераментът му е много огнен, но въпреки това е чудесно управляема порода, ако е обучен от квалифицирано лице. Като че ли отново се изживява настроението от „ръмжащите години“ на добермана. Споменатият комплекс е подвел някои отглеждачи да не оценяват работните качества на тази порода.

Би било погрешно да се допусне пропадането на онези особености, които правят от амстафа едно отлично, уравновесено и отговорно за работа куче. Подобни грешки са допуснати и при други породи. Пример за всички тях е ерделтериерът, който е бил и продължава да е и днес, едно от най-изявените кучета в спортната дейност, но впоследствие минава в категорията на териерите, неподлагани на работни изпитания и това решение подписва неговия упадък. За да бъдат запазени характерните черти на темперамента на която и да е порода, те трябва винаги да се подлагат на проверка, включително и при кучета с достойнствата на амстафа. Обучението е необходимо, за да развиват и повишават качествата им. Естествено, никога не бива да се възбужда агресивността им, а ако е необходимо, това може да бъде извършено само от компетентни, опитни лица, които обичат и познават из основи тази порода.

Радостина Тонева

Създател и главен редактор на списание Моят Приятел Кучето от 1993, понастоящем превърнало се във Уебсайт Моят Приятел Кучето. Учредител на клуб Дого Аржентино - България.

Виж Още