Ако кучето не е социализирано

от Радостина Тонева

Продължение на темата – Социализацията на кучето

Ако  кучето не е социализирано като малко е възможно да стане плахо,  да се страхува и да бяга от непознати обекти или някой, когото то не познава или разпознава.

Втората възможност е да се отнася към другите хора и кучета като към врагове. Ако не избяга от тях, то ще пристъпи към самозащита под формата на хапане и атака.

Какво правим в тази ситуация?

1. Не насилвайте кучето да приема новостите твърде бързо.

Дайте му някакво време да проучи нещата около себе си. Ако вие, например, позволите на някой да доближи вашето куче и ако то не познава този човек, възможно е да се отдалечи или дори да избяга надалече, да се уплаши и по-лошо – да атакува непознатия, защото за него той/тя е непознато лице.

2. Кажете на хората около вас какво е поведението на кучето.

Ако вашето куче не лае по непознати, тогава кажете на вашите гости да се спокойни, но и никога да не го галят насила. Те трябва да изчакат кучето да се приближи до тях и да ги подуши и да се увери, че те са приятели, а не зложелатели.

3. Никога не съдете кучето по това как изглежда.

Някои кучета изглеждат толкова мили и сладки, но когато се опитате да се наведете над тях, за да ги погалите, те съвсем не са ангелчета.

4. Показвайте любовта си към кучето си и го поощрявайте, за да затвърждавате доброто му поведение.

Накарайте го да се чувства уверено и спокойно.

5. Социализацията на кучето е наша задача,  ние трябва да работим за това. И ако бъде направено на време това съвсем не е труден процес.

 

Радостина Тонева

Създател и главен редактор на списание Моят Приятел Кучето от 1993, понастоящем превърнало се във Уебсайт Моят Приятел Кучето. Учредител на клуб Дого Аржентино - България.

Виж Още

Шутцхунд

Демонстрира интелигентността и способностите на кучето Генерации хора, обичащи кучетата, са били привлечени от тази уникална идея […]