Старото куче

 

Нашият добър приятел си отива

 

Възможно най-доброто лекарство през целият живот на кучето са Нежните Любящи Грижи (НЛГ)

 

Процесите на стареене и постепенна дегенерация на организма на кучето започва около седмата година от живото му, много преди тези промени да станат видими и ние да осъзнаем, че кучето ни няма да е още дълго с нас.

 

Ако си припомним, обаче, че една година от живота на кучето се равнява на приблизително седем човешки години, (без да са разпределени по години, а относително) то на седем години нашето куче вече е на средна възраст.

 

След седмата година обикновено любимецът ни ще проявява все по- ниска активност, по-слаб апетит и по-голяма жажда. Ще последват чести периоди на запек и проблеми на преработката на храната в стомаха. Кожата и козината няма да са вече така блестящи, могат да потъмнеят и да станат по-сухи, косъмът да се изтъни и да пада. По-възрастните кучета имат склонност към затлъстяване. Това трябва да се избегне като се състави реална програма с физически упражнения. Кучето все по-трудно ще се справя с големите горещини или студове.

Има вероятност кучето да загуби или влоши слуха си. Може да стане по-раздразнително, отколкото е било. Възможно е да възникнат и някои заболявания като артрит, бъбречни проблеми, простатит, артрози. Разбира се, при всички тях е необходим преглед от специалист, който да препоръча подходящото лечение.

 

При застаряващите кучета от съществено значение е грижата за зъбите. Устата е истински показател както за възрастта на кучето, така и за здравословно му хранене. Обичайна гледка са дегенериращи венци, големи наслоения на зъбен камък, клатещи се зъби и възпалени устни.

 

Грижите в ранната му възраст оказват голямо влияние върху състоянието му по-късно. Но вземайки си куче, трябва да сте наясно, че един ден то ще остарее и няма да е игривата топка, която е пристигнала у дома и с която толкова сте се забавлявали. Запомнете, че старите кучета в по-голяма степен от младите се нуждаят от висококачествен протеин, витамин А, В-комплекс, D и Е, калций, желязо и по-малко от мазнини и въглехидрати.

 

За различните породи кучета има разлики в продължителността на живота. По-правило едрите породи живеят по-малко. И така, времето тече бързо и един ден трябва да се сбогувате. Ако сте имали щастието кучето ви да доживее пределна възраст, раздяла пак е тежка, но някак по-приемлива.

 

Смъртта на един добър приятел

 

А какво бихте сторили, ако кучето ви е неизлечимо болно? Въпреки че хората с огромно нежелание обсъждат подобна тема, понякога най-безболезненото и хуманно решение е да позволите на ветеринарния лекар да спаси кучето ви от непоносима болка и страдание, ако всички възможности за лечение са се оказали безнадеждни. На никого не пожелаваме да му се налага да взима подобно решение.

Такова  решение е изключително трудно и то не трябва да бъде само ваше. Човекът, с когото трябва да обсъдите това е ветеринарния лекар, а семейството и приятелите могат само да ви помогнат да вземете подобно решение. Децата също трябва да участват в решението. Те не трябва да бъдат закриляни и щадени от подобни събития, тъй като те са неизменна част от живота. Децата дори ще страдат повече, когато разберат че любимият им приятел е умрял, без да знаят причините за това.

 

Спомените за прекрасните преживявания заедно, разговорите за него в семейството и с приятели, спомените за това колко здраво и жизнено е било то, най-накрая ще ви помогнат зда превъзмогнете мъката.

Напълно естествено е да страдате заради загубата на  верен приятел. Хората, които нямат домашни животни дори не могат да осъзнаят колко важна част от живота ни запълват те и какава празнина чувстваме при тяхната загуба. И всеки се справя по своя начин.