Социализация

 

 Къде е светът? Покажи ми го!

 

 

 

Малките имат критичен период в живота си, който обхваща приблизително възрастта от 8 до 16 седмици, но той все пак варира при различните малки. Този период маркира времето, когато кученцето е най-възприемчиво, най-впечатлително и чувствително и вие имате шанса да му помогнете да се научи да се справя с различни хора, места и неща, и едновременно с това да прави нещата с удоволствие и да се забавлява от тази си роля като възрастно.

 

 

Непълната и неадекватна социализация може да увеличи вероятността от възникването на поведенчески проблеми в по-късна възраст като страх, отбягване или агресия. Впрочем според специалисти, изследващи поведението при кучета, в Щатите много повече кучета в изолаторите биват приспивани заради проблемно поведение, отколкото да умират от инфекциозни заболявания. Подходящата и адекватна социализация се състои в контролирано излагане на малкото пред различни хора, места, ситуации и неща. Да се контролира означава да се запази удоволствието и радостта на малкото от тези запознанства, за да ги приема като нормални, а не като повод за страх.

 

Подходящата социализация съвсем не означава да „хвърлите” малкото в непозната за него ситуация с идеята, че то трябва да я преодолее и да се справи само. Ефектът ще е обратен. Всяко ново усещане и възприятие трябва да му носи радост и приятно усещане. Според д-р Ян Дънбар, малкото кученце трябва да се е запознало поне със 100 души преди да навърши 3 месечна възраст. Това може да ви звучи обезкуражаващо, но наистина не е толкова сложно. Може и да ви изглежда леко шантаво, но ето какво са направили едни стопани на малко кученце – застанали пред един голям супер маркет с малкото и торба с кучешки бисквити. Всеки от минаващите бил помолен да даде на малкото бисквитка и ако няма против леко да го погали.

Кой би отказал на такова сладко предложение? Малкото било във възторг. Опасността от прихващането на заразна болест с бисквитка и леко погалване по главата е твърде ниска, имайки предвид, че на 3-месечна възраст бебета още са в период на изграждане на антитела след поставянето на годишната ваксина.