Лабораторните животни

 

Морал ли? Какво беше това?

 

Ако отворите вестници или списанията „Тайм”, или „Нюзуик”,или „USA Today” непременно ще откриете биещата на очи реклама :”Ние сме с вас. Ще дойде ден, когато ракът ще бъде победен”. И подписите: „Пфицер”, „Мерк”, „Бристол-Майерс Скиб”,”Авентис”…

 

 

В изследователските центрове на тези компании работят 55 хиляди учени. 32 души от тях са получили Нобелова награда за изследвания в различни аспекти на онкологичните заболявания.

Изразходват се милиони долари - както от частни, така и от обществени източници, а ракът вече се превръща в епидемия , вместо да е победен.

В Европа – походът срещу рака започва през 1985 г., когато се дава началото на първата програма „Европа срещу рака“, и понастоящем инвестира над 180 млн. евро на година в изследвания в областта на раковите заболявания, финансиране на нови начини за борба с рака и оказване на помощ на пациентите .

През последните шест години ЕС е инвестирал над 1,1 млрд. евро в съвместни международни изследвания, изследвания в граничните области на човешкото познание, програми за мобилност, публично-частни партньорства и координация на усилията в областта на изследванията на рака. Повече от половината от този бюджет – 680 млн. евро – бе използван, за да се насърчат основните действащи лица в Европа и извън нея да обединят усилията си по проекти, които да ни помогнат да разберем как се развиват различните видове рак, как могат да бъдат диагностицирани по-рано и лекувани по-успешно.

 

Четейки това, някой от вас остава ли с впечатление, че идеята е да се победи рака?

 

Защо не се постигат необходимите резултати?

 

Д-р Матеус Рат споделя една от причините: ракът е милиарден бизнес. Ако вие сте онкологичен пациент и докторът ви каже ”Необходимо ви е да преминете през химиотерапевтичен курс”, вие ще попитате :”Докторе, кажете, с какво ще ми помогне химиотерапията?” Той или тя ще ви отговорят : ”Химиотерапията убива поразените от рак клетки”. А какво няма да ви кажат? Това, че химиотерапията убива и всички останали клетки. Продажбата на лекарства срещу страничните ефекти на химиотерапията- това е огромния бизнес на фармацевтичните компании. Химиотерапията, после-лъчетерапията, после-страничните ефекти. Тези последните пък предизвикват нови онкологични заболявания и други болести, поради което трябва да купувате нови лекарства. Тези нови лекарства пък предизвикват свои странични действия, така че отново трябва да купите нови лекарства.

 

Този механизъм прилича на машина за печатане на пари. Само в САЩ ежегодно се печелят сто и осемдесет милиарда долара! Какъв може да им бъде интереса? Досещате ли се?

 

Ето какъв е интересът. Единствената причина, поради която ракът и до този момент е равнозначен на смъртна присъда, се крие в тези милиарди долари ,които фармацевтичните компании заработват чрез продължението на епидемията на онкологичните заболявания.

 

И втората причина, която що се отнася до пари, пак не прави изключение от първопричината са

Ненадеждните изследвания върху животни, които са един “лош модел”.

 

Ако искате да разберете къде войната срещу рака се обръща в грешна посока – мишките са едно добро място да започнете своите разсъждения.

 

Критичните разлики

 

Тези, които печелят от експериментите върху животни продължително настояват, че физиологически животните са много подобни на нас хората – достатъчно подобни, за да ни убеждават да вярваме, че това, което се случва на плъха, на мишката, на кучето, на котката или на човекоподобните примати ще се случи по същия начин и при човека.

Химикът изследовател д-р Едуард Шарп посочва, че раковите тумори, открити при животните са от напълно различно естество от тези, които се отриват при хората. Повечето ракови образувания при животните са на костите, на съединителната тъкан или на мускулите (саркома), докато при хората ракът се развива основно в живи мембрани (карциноми). Още повече, животните, затворени в лабораторните клетки като в строг тъмничен затвор, нееднократно подложени на манипулации, обект на невероятен стрес, постоянна и нечовешка болка са един много лош „модел” на човешки пациент, поразен от рак.

 

Същите животни често са мощно облъчвани, за да бъдат разболяни и да им бъдат „дадени” отвън ракови образувания. Или са им давани свръх дози от субстанции, на които хората никога не биха били изложени.

 

Основателят на Американската ракова Асоциация д-р Марвин Полард беше запознат с проблемите с изследванията върху животни. „Моето лично становище и убеденост е, че ние твърде много се осланяме на тестовете върху животните и твърдо вярваме в идентичността на процесите. Сега, аз мисля, че ние започваме да осъзнаваме, че това което се случва с животните не е непременно приложимо и при хората.”

 

Всъщност по тази тема във Франция текат много бурни дискусии отпреди повече от 15 години и това не е изненада за никого. Защо тогава продължава тази практика?

 

Отговорът е пари и алчни корпорации, които усвояват милиони и регистрират милиарди печалба, причинявайки абсолютно ненужни страдания и огромна болка на милиони създания. На хората, които чакат своето избавление и на животните, пренесени в напълно безсмислена жертва.