История с Куче и Човек, II

Смайли, кучето блъснато от кола и изоставено на пътя. Вече е стабилизиран и има нужда от приемен дом, за да се възстанови.

 

05.01.2013 г. Студена зимна нощ. По обезлюденият столичен булевард почти не преминават вече хора и коли. Полунощ е. Но там, в тъмното, на мократа от доскоро валял студен зимен дъжд Земя лежи неподвижно самичко с болките си едно бездомно куче. Само то знае колко дълго е лежало там…и можеше да не преживее нощта. Но в голямата беда имало малко късмет да го види един Човек – Мартин Илиев, който търси друг Човек на помощ и заедно с Антони Банев, който веднага се е отзовал, незабавно тръгват с кученцето към денонощната Централна Ветеринарна Клиника – състоянието на животинчето е видимо зле. Диша трудно и лежи неподвижно. Докато пътуват, вероятно позатоплено от парното в колата…и със сигурност стопленото му от човешкото внимание сърчице – бездомното куче се опитва да помръдне, само мъничко, за да се сгуши с благодарност и доверие в спасителите си! Те му дават име – Смайли. Състоянието от самият лекар: “Смайли е с тежка травма в областта на гръбнака – с разместена фрактура на последния кръстов прешлен. Прогнозата при това състояние е съмнителна до лоша, което значи че въпреки спешната операция може да остане напълно парализиран до края на живота си. При направения подробен неврологичен преглед има запазена, макар и много слаба дълбока болева чуствителност, което ни дава надежда и смисъл да се борим за възстановяването му. Уважаваме желанието на попечителите на Смайло да му дадем шанс да ходи отново въпреки, подчертаваме, сериозната травма и лошата прогноза.”

 

Ето какво споделя един от спасителите на кученцето: “Лекарите веднага ни приеха и след тежкaтa диагноза на Смайли не ни върнаха с думите, че е безнадеждно състоянието му, приеха да го оперират по спешност, дори викнаха допълнително лекар, който беше в почивка и го оперирахa без да оставим никакви пари за него, по простата причина, че нямахме в нас.” С много благодарност към докторите от ЦВК. Сега надеждата ни за оцеляването на Смайли е в техни ръце. Вярваме в късмета на Смайли. Дръж се приятелче! Обичаме те и от теб искаме само да останеш с нас в този Живот. А ние ще направим необходимото, за да платим сметката за твоето оцеляване.

 

06.01.2013. Операцията е преминала успешно и кученцето е стабилизирано. След операцията, която е продължила цяла нощ, на сутринта е направен контролен преглед и се е забелязала МАЛКА ЧУВСТВИТЕЛНОСТ НА ЗАДНИТЕ КРАЧЕТА, което е една много хубава новина при такава тежка операция на гръбнака. Смайли е в неврологията и е под постоянно наблюдение – понеже все още може да настъпят усложнения в състоянието му.

 

11.01.2013 г : Кучето е по-добре неврологично. Kогато е бил приет е имал и кашлица, която е победена. Ваксиниран е. Раната му е добре, не е възпалена Все още задържа урина и се налага да получава допълнително помощ за изхождането. Определено има чувствителност на краката. Стоял е прав 2 пъти даже се е опитал да прави крачки – неуспешни, но при такава сериозна травма трябва повечко време. Шансът да се възстанови напълно е значително по–голям. В момента е на 2 вида антибиотик и противовъзпалителни лекарства. До 1-2 дни ще е може да се говори за изписване, като кучето не бива да остава на вън.

 

Нуждае се от приемен дом или ако може – постоянен, където да е на топло и под наблюдение. Не се изискват специални грижи. Според д-р Златинов ще се възстанови, но по-бавно заради типа на травмата. Става дума за период от 2-3 седмици, но до тогава Смайли трябва да е на топло. Относно характера на Смайли: спокоен,  неагресивен, доверчив и добричък.

Късмет Смайли!

Информацията е от Красимира Сустова

 

За да помогнем на Смайли: IBAN: BG83CRBA98981400005092
Това е сметката на Смайли. Който реши по този начин да помогне само е необходимо да напише като основание „За кучето Смайли” Банковата сметка е на добре познатия Antoni Banev
Или чрез PayPal [email protected] а това е PayPal сметката на Krasimira Sustova.