Характер на Гренландското куче

Енергично впрегатно куче, което демонстрира много самоуверено поведение и предприемчив характер.

Представителите на тази порода са страстни и неуморни работяги.

Съществувало е близо до ескимосите векове наред, споделяло е техния труден живот и се е превърнало в едно издръжливо и силно същество, което е способно да се адаптира към капризите на арктическите региони.

Бидейки животно, което тегли шейни и живее в глутници, това куче няма много голяма възможност да установи силна връзка със стопанина си. Едно животно, което трябва да работи самостоятелно и да е независимо и самоуверено, няма нужда от постоянни напътствия и присъствие на водач.

В действителност тези кучета показват едно резервирано и студено поведение, добито от техните предци – вълците. Още повече, че те винаги са били отглеждани заради тяхната сила и скорост, а не заради отстъпчивия си и мек характер на домашни любимци.

Но след настъплението на снегомобилите, повечето северни породи добиват известност сред любителите на животните и кучето бива отглеждано като домашен любимец, който, оказва се, е способен да формира здрава връзка със своите хора.

Кучето е много ентусиазирано, буйно, дори необуздано весело в игрите си и е чудесен приятел за игра на отраснали деца. Може да притежава и чудесни ловни способности, но е лошо куче пазач,  доколкото е винаги приятелски настроено към непознати, независимо от факта, че не обича да бъде глезено.

Както повечето волеви и независими кучета,

Гренландското куче не е за всеки.

Нуждае се от доминантен и уверен стопанин, който е способен да покаже недвусмислено на кучето, че именно той е лидера в тяхната връзка.Тренингът на тази порода кучета може да е едно предизвикателство поради тяхната крайно независима и упорита природа.

Ранна социализация и тренинг за послушание са абсолютно необходими, тъй като породата има тенденция да бъде доминираща с други кучета и дребни домашни любимци.

Не е подходяща за живот в апартамент. Тези кучета винаги са живели навън и имат нужда от широк двор, да обикалят, да играят и да тичат. Изискванията им за движение са много високи.

Ако това куче е ваш домашен любимец, то да бъдете с него навън, при това давайки му много задачи за „работа” – това е важен момент във взаимоотношенията ви.

Лесно се отегчава, когато няма нищо за правене, в тези случаи започва да копае дупки по двора и да лае прекомерно. Има невероятни умения да се измъква от двора и да се скита и една малка ограда не е никакво препятствие пред тези му наклонности .

 

 

Радостина Тонева

Създател и главен редактор на списание Моят Приятел Кучето от 1993, понастоящем превърнало се във Уебсайт Моят Приятел Кучето. Учредител на клуб Дого Аржентино - България.

Виж Още