Фила Бразилейро у дома

от Радостина Тонева

Наричат го още бразилски молос, као де Фила, бразилски мастиф

Куче със здрави кости и правоъгълен формат. Неговото потекло на кръвоследник е ясно изразено с голямата муцуна и широка носна гъба, увиснала кожа и устни. Впрочем това куче се използва много успешно за лов на едър дивеч.

Фила е много смел и мощен мастиф.

В семейството е много хрисимо куче, изключително предано на своите хора. Ще ги защити при нужда без капчица двоумение.

Няма нужда да обучавате фила да бъде пазач, това си го носи в гените и по природа е куче за защита на семейството си. Обучавайте го в послушание и му покажете, че може да ви има пълно доверие, другото той сам си го знае.

Отношението му към децата на семейството е наистина пословично, сигурно наистина ги вземат за свои собствени деца. Който и собственик на фила с малки деца да попитате, бъдете сигурни че ще получите този отговор „Той се държи прелестно с тях!“ Той ще се държи добре и с другите домашни животни.

Но с непознати нещата съвсем не стоят така -той е твърде самонадеян в отношението си с тях. Нуждае се от стопанин, който много добре разбира неговия език и знае как да го управлява.

Характерната социализация и разбирането на породните инстинкти са ключ към щастливо съжителство с фила. Обикновено към четири месечната възраст на своето малко кученце фила ще забележите, че то не иска да получава внимание от непознати – нито да го галят, нито да го глезят по какъвто и да е начин. Това за вас трябва да е знак, че въпроса със социализацията е приключил.

Няма вече бебешки класове, няма свободно движещи се из къщата ви все нови и нови гости и приятели. Не насилвайте кученцето да приема ласките, не се безпокойте, че е станало дръпнато. Това само ще го дисбалансира и обърка. Вие сте си взели у дома фила, точно защото искате да имате куче пазач.

Идеята е да не допуснете да стане неуправляемо, агресивно и страхливо.

Социализацията на фила няма за цел да направи от него куче с човешко поведение, а да го научи да приема света около вас балансирано и уравновесено. Изглежда много хора имат нужда да имат едно заплашително оръжие на края на каишката, не е добра идея по куп познати причини.

С добра връзка помежду ви и едно добро обучение в послушание, за да се държи прилично, когато сте на публични места и да не хапе всичко, което се движи – ваше задължение е да го постигнете, ако ще си вземете фила у дома.

Изключителна смелост, решителност и твърдост са част от неговите характерологични черти.

Радостина Тонева

Създател и главен редактор на списание Моят Приятел Кучето от 1993, понастоящем превърнало се във Уебсайт Моят Приятел Кучето. Учредител на клуб Дого Аржентино - България.

Виж Още

Шпицове

Шиба ину Преди 7 хиляди години в планинските области на Япония е съществувало едно куче, досущ приличащо […]