Увеличено сърце при кучето

Дилатационната кардиомиопатия е заболяване на миокарда и се случва както при хората, така и при животните.

Характеризира се с увеличение на сърдечния мускул, което довежда до различни прогресиращи болестни състояния като сърдечна недостатъчност, нарушение на сърдечния ритъм, тромбоемболия.

При това нарушение сърцето не може да функционира нормално. Двете камери – горна и долна, увеличават своя размер, като когато долната е силно увеличена това пречи на способността на сърцето да изпомпва кръв от белите дробовете и функциите на органите се влошават.

Когато сърцето не може да изпомпва достатъчно кръв, тя се натрупва в белите дробовете.

Това заболяване се регистрира все по-често сред кучетата в последните години.

Сред най-често засегнатите породи са боксер, доберман, ирландски вълкодав, Сент бернар, афганска хрътка, кокер спаньол, немски дог.

Симптоми

Основните симптоми са летаргия, анорексия, ускорено, кратко дишане, кашлица, краткотрайна загуба на съзнание. В някои случаи при кучета, преди появата на тези симптоми, може да бъде дадена съмнителна диагнози защото те изглеждат в много добро здраве.

От друга страна пълите изследвания, могат да направят видими някои от тези симптоми като, например, забавен пулс, особен шум при дишане все едно се души или хрущящи звуци – това идва от течността в белите дробове.

Причини

Те все още не са напълно известни. Със сигурност е регистрирано, че недостигът на таурин или карнитин допринася за развитието на това заболяване при някои определени породи като доберман и кокер спаньол.

Данни също сочат, че някои породи имат генетична предразположеност към увеличено сърце. Като според статистиката мъжки са по-предразположени от женските кучета.

Диагностициране

Освен изследването на сърцето са необходими определени специални изследвания, за да се потвърди диагнозата и да се отхвърлят други възможни заболявания.

Радиографията може да покаже състоянието на лявата сърдечна камера и артериалното увеличение, както и присъствието на течност в белите дробове.

Електрографията може да покаже артериалните фибрилации и тахикардия (много бърз ритъм на биене на сърцето)

При ултразвуково изследване на сърцето ехокардиограмни снимки много точно определят диагнозата увеличен сърдечен мускул.

Тези изследвания са необходими, за да се уточни размера на увеличението и способността за сърдечни съкращения на мускула.

Как да се грижим за куче с диагноза „увеличено сърце”?

 

 

Радостина Тонева

Създател и главен редактор на списание Моят Приятел Кучето от 1993, понастоящем превърнало се във Уебсайт Моят Приятел Кучето. Учредител на клуб Дого Аржентино - България.

Виж Още