Топ 10 Проблеми в поведението на вашето куче II

Лаене, хапане, гризане и много други общи проблеми често са погрешно разбирани и интерпретирани, което води и до неправилна реакция от страна на собственика.

Първата част можете да прочетете ТУК

Продължаваме с останалите пет основни проблеми с домашното възпитание на кучето ни.

5. Цапане у дома

Неуместното уриниране и дефекация са сред най-обезсърчаващите поведенчески кучешки проблеми. Това може да съсипе килимите и атмосферата в подредения ви дом, може да направи вашето куче нежелан гост в дома на тъщата…

Много е важно да дискутирате този проблем с вашия ветеринарен лекар като начало, за да се установи дали няма някаква здравословна причина. Ако не се открие никакъв медицински проблем, то трябва да определите причината за подобно поведение, която може да бъде една от описаните по-долу:

• Уриниране, за да покаже подчинение или при възбуда

• Маркиране на територия

• Безпокойство

• Търси внимание

• Липса на правилно домашно възпитание

При малките кученца на възраст до 12 седмици това не е все още поведенчески проблем и не може да се избегне. Но ако се случва с отраснало куче – това е друго нещо. При всяка една от причините има нужда от корекция на поведението по различен начин.

6. Просене

Просенето е един много лош навик, но, за съжаление, много от собствениците го приемат като много мило поведение  и окуражават кучетата си несъзнателно.

Това може да доведе до храносмилателни проблеми и наднормено тегло. Кучетата просят, защото им харесва как мирише храната от нашата маса – но остатъците от нашата вечеря не са почерпка за кучето, а даването им – не е израз на любов!

Да, трудно се устоява на един продължителен, крайно умоляващ поглед, но само веднъж да им дадете от масата – това създава проблем за дълго време. В глутницата по-ниско стоящ да иска храна от лидера – това ще му донесе най-малкото „мъмрене”.

Когато учите вашето куче, че да си проси храна, докато вие се храните, е нормално, вие практически обърквате неговите понятия за мястото му у дома и вашата роля на водач бива сериозно подложена на преосмисляне от негова страна.

Преди да седнете на вечеря, кажете на кучето да стои на място, ако не прави това по принцип, отведете го в друга стая. Ако се държи добре, наградете го, но само след като цялото семейството е приключило.

7. Преследване

Кучетата обожават да преследват движещи се обекти, което е просто проява на инстинктите им. Това обикновено са други животни, хора или велосипеди и дори коли.

Подобно поведение може да ви навлече много беди.

• Водете винаги на повод кучето си, когато сте навън.

• Тренирайте команда „Ела тук” непрекъснато

• Носете със себе си свирка или нещо, произвеждащо шум, за да привлечете обратно вниманието му.

• Бъдете нащрек и наблюдавайте за появата на потенциални негови „плячки”, като тичащи по алеята хора.

Вашата най-правилна реакция е да тренирате с кучето си да фокусира вниманието върху вас, преди да излезете навън.

8. Скачане

Малките кученца скачат, за да достигнат, посрещнат и приветстват майка си. По-късно правят същото, за да поздравят и хората. Могат да правят това също и да демонстрират доминантност. Това може да бъде неприятно, но също и опасно.

Има много методи да отучите кучето да скача по вас, но не всички са много успешни. Вдигане на коляно срещу него, хващайки лапите му или като го избутате не много любезно встрани – това може и да работи при някои, но за повечето тази реакция изпраща сигнал към кучето, обратен на това, което всъщност бихте искали да му кажете.

Скачането в общия случай е поведение, търсещо вашето внимание, така че приемането му от ваша страна е равносилно на награда за него. Затова най-добрият метод е просто да се обърнете и да го игнорирате. Не му говорете, не го гледайте в очите, не го галете. Вършете си работата и едва когато се успокои тогава го наградете с вашето внимание и ласки.

Не  след много време кучето ще схване , че скачането не е възнаградено, а когато е спокойно и кротко.

9. Хапане

Кучетата хапят по причини, коренящи се в тяхната природа и инстинкти – да извоюват място в глутницата, да защитят своята територия. Собственикът трябва да научи своето куче, че подобно поведение е крайно неприемливо.

Извън това бебешко поведение, има различни мотивации, които обикновено идват от:

• Страх и защита

• Защита на собствеността

• Болка / болестно състояние

• Израз на доминиращо поведение

• Хищнически инстинкт

Въпреки че повечето развъждачи ще кажат, че тази тенденция и заложена в породата – това не е отговорът. Собствениците и развъждачите са единствените, които могат да помогнат и намалят тази тенденция при всяка порода кучета чрез правилен тренинг, социализация и развъдна дейност, изключваща екземпляри, които проявяват този си инстинкт твърде настойчиво.

10. Агресия

Кучешката агресия се изразява чрез ръмжене, оголване на зъбите, удар и хапане. Важно е да се знае, че всяко куче може да стане агресивно, независимо от породата си.

Но е вярно, че повечето кучета, които са претърпели насилие в живота си, както и от породи с тенденция към агресивност, много по-често се оказват сред агресивните, отколкото останалите кучета.

Причините за демонстрация на агресия са същите както при хапането. Това вече е сериозна работа и трябва да откриете правилния треньор, който ще ви помогне да превъзмогнете това нежелано поведение на кучето.

 

Радостина Тонева

Създател и главен редактор на списание Моят Приятел Кучето от 1993, понастоящем превърнало се във Уебсайт Моят Приятел Кучето. Учредител на клуб Дого Аржентино - България.

Виж Още