Съчетание на здраве и сила

Продължаваме с уипет и различните версии за произхода му .

В много от енциклопедиите н апородите можете да срещнете предполагаемо време на възникване на породата да се сочи XIX век. Според други изследователи тази хрътка е с много по-древен произход.

Богинята на лова Диана е изобразявана винаги с хрътка, която много наподобява днешния уипет, има и много аналогични изображения в картини на художници от 14-16-ти век.

Според последните хипотези

уипетите са попаднали на Британските острови заедно с римляните около 55 година преди Новата ера и са потомци на фараонското куче. Именно от тази средна на големина хрътка са произлезли уипетите и грейхаунда, развили се като две самостоятелни породи, както и други подобни.

Впечатлението, което създава тази хрътка е съчетание на здраве и сила, елегантност и грация.

Тъй като това е куче, предназначено за къси и бързи дистанции, основното изискване, предявявано към тази порода е балансираното телосложение, горда осанка и развита мускулатура.

Не бива да се допуска никакво излишно натоварване на телосложението, задните крайници трябва да са силно изтеглени назад, което придава на кучето голяма двигателна активност. Движението трябва да бъде пружиниращо, крачката не бива да е много висока, къса или рязка.

Височина в холката: 47 см. за мъжките и 44,5 см.за женските. Това са идеалните сантиметри, експертите не бива да бъдат много строги в отклоненията ако всички показатели са пропорционални.

Глава: дълга и суха, с плоско чело, постепенно спадащо към муцуната. Черепът е достатъчно широк между очите. Челюстите са мощни, сухи, носната гъба е черна, при сивите са разрешава сив цвят и, съответно, при кафявите – кафява носна гъба. При белите или частично бели екземпляри дори се разрешава петниста носна гъба. Очите са тъмни, с умен и любопитен израз.

Уши: малки, във формата на роза, покрити с тънка козина. Захапка: ножица.

Шия: дълга, мускулеста, красиво извита.

Тяло: дълбок гръден кош, широка, здрава поясница леко извита, без да изглежда груба създава впечатление за мощ.

Предни крайници: рамене коси и мускулести, лопатките плътно прилягат. Не са поставени много широко, вертикални. Лактите са доближени към гърдите и сочат право назад.

Задни крайници: Бедрата са мощни и широки, добре оформени. Колената и скакателните стави стоят ниско над земята. Лапите са компактни, пръстите са извити, възглавничките са дебели и твърди.

Опашка: когато е в движение я носи извита като сабя, но никога над нивото на гърба.

Козина: тънка, къс косъм, плътно прилягащ.

Оцветяване: допускат се всички цветове. пороци.

Грижи

Здравословни проблеми

Има предразположение към стомашни разстройства и кожни проблеми. Чувствителна е към студа. Препоръчва се през зимата да носи дрешка. Живеят чудесно в апартамент, ако имат възможност за достатъчно упражнения. Спокойни са в къщи, а малък двор им се отразява много добре

Упражнения: уипетите, които са просто домашни любимци, имат нужда от тичане навън свободни от повода, в затворено пространство, разбира се, както и от ежедневни разходки на каишка. Това са хрътки, които не понасят движещи се дребни животни, които възприемат автоматично като плячка.

Продължителност на живота: 12-15 години.

Грижи за козината: има къс, фини гладък косъм, който се нуждае от редовно изтриване с влажна кърпа и така козината ще изглежда блестяща. Изчеткването с твърда четка и къпане – само когато е наложително. Тази порода почти е лишена от нормалната кучешка миризма, а що се касае за падането на косми – средно.

 

 

Радостина Тонева

Създател и главен редактор на списание Моят Приятел Кучето от 1993, понастоящем превърнало се във Уебсайт Моят Приятел Кучето. Учредител на клуб Дого Аржентино - България.

Виж Още