Следи от кръв в урината на кучето

Кръвта в урината   е сигнал за сериозни нарушения във функциите на организма и е препоръчително кучето да бъде заведено във ветеринарния кабинет колкото може по-скоро.

Най-общата причина е инфекция на пикочния мехур (цистит), причинена от бактерия. Кучетата с цистит могат да имат и други симптоми освен кръв в урината – често и болезнено уриниране, както и инциденти вкъщи.

Това състояние може да се диагностицира от лекар-уролог и ако циститът е потвърден тогава се третира с антибиотици, като след приемане на предписаното количество инфекцията трябва да отмине.

За съжаление, има още много други възможни причини за кръв в урината.

Възможно е кучето да има камъни в пикочния мехур или в бъбреците. Или бъбречна инфекция, известна като нефрит. Докато нефрита може да се лекува с антибиотици, камъните в бъбреците обикновено изискват оперативна намеса и промяна на диетата напълно.

Наличието на камъни в бъбреците може да се установи само с рентгенови снимки или ултразвук. Ако кучето не е кастрирано, при мъжките е възможно кръв да се появи при проблеми с простата, като простатит, хиперплазия или  рак на простата.

В редки случаи, кръвта в урината може да бъде причинена от заболяване на кръвта, което резултира в съсиреци, водейки до кървене в пикочния мехур. За да се диагностицира подобно състояние са необходими кръвни тестове.

И накрая, възможно е кръвта да се появи с резултат на травма или на тумор на пикочния мехур. В тези два случая точна диагноза може да се постави след рентгенова снимка и ултразвук .

Кръвта в урината е сериозно предупреждение, че нещо не е наред и посещението при ветеринарния лекар е задължително възможно най-скоро след като откриете подобни следи.

 

Радостина Тонева

Създател и главен редактор на списание Моят Приятел Кучето от 1993, понастоящем превърнало се във Уебсайт Моят Приятел Кучето. Учредител на клуб Дого Аржентино - България.

Виж Още