Семинар на Български питбул клуб

„Всичко, което правим, го правим с цел да преобърнем положението на питбулите към по-добро, за да може питбулите и стопаните им да имат заедно по-щастлив живот.“

На 30.03.2013 в София се проведе среща на Български Питбул Клуб. Семинарът под наслов „Киноложка компетенция I” беше на високо, почти академично ниво.

Български Питбул Клуб

Президентът и учредител на клуба, Иван Симеонов, представи породата с нейната история, различни гледни точки, фактическо състояние в момента, федерации и асоциации в света, които претендират да са единствените законодатели и съдници когато става дума за това

Обожавано и отритнато куче, това куче емблема и демон, това куче палач и жертва.

Няма смисъл да подлагаме на съмнение факта, че по-големият процент от питбулите и в България и в повечето страни, завършват своя живот окървавени, обезобразени, страдащи. ..Обезобразяващи, причиняващи страдание, отнемащи живот.

Живеещи във варели на верига, размножавани във брутални условия, никога не чули топла човешка дума, нигока не усетили човешка ръка, галеща ги с  с обич…

Интернет е пълен с подобни „рекламни” сайтове въпреки наличието на Закон за защита на животните.

Привържениците на тезата, че смисълът на  съществуването и страстта на живота му  са битките нямат аргументи, те тръгват от една мрачна епоха и я поддържат жива заради собствената си агресивна природа.

Защо не се върнат в началото – кучето е до човека, за да му бъде другар и помощник в ежедневието? Защото от това пари не се правят…Вече е много трудно. И най-социализираният питбул може да отключи спусъка. Но все още не е фатално късно.

Защо Клуб на породата у нас?

Клубът дава възможности на хора със страхове или предразсъдъци да се запознаят с породата. Целите на клубa са главно съхраняването и развитието на породата, както и поддържането на електронна племенна книга, която да помага при централизираното координиране на популацията.

Съпътстваща цел е и подобряване на репутацията на породата в обществеността. Чрез клубa собствениците на питбули са обединени и активно допринасят за породата. Заедно водена, борбата срещу дискриминацията на породата е по-ефективна.

В момента имиджa на породата се диктува от притежатели, които ден след ден нанасят психически и физически страдания на кучетата си.

С дейността си клубa се надява да постигне обрат в мисленето и боравенето с породата питбул. Клубa не е за хора, които не могат да поемат отговорност, не обичат да спазват правила или стремят развъдна дейност преследвайки търговска цел.

Клубът направи дарение на организация, бореща се срещу насилието над животните, с който акт заявява недвусмислено своята позиция. Благодарим ви!

Очаквайте Част 2:  Понятието Клубен Питбул

 

Радостина Тонева

Създател и главен редактор на списание Моят Приятел Кучето от 1993, понастоящем превърнало се във Уебсайт Моят Приятел Кучето. Учредител на клуб Дого Аржентино - България.

Виж Още