Руская псовая борзая

Изящна и претенциозна

Аристократичността води след себе си и определен маниер на поведение, който налага и специално поведение и на собственика на тази изящна хрътка.

Дисциплинирано и сдържано животно, което изисква много движение, свободно тичане, без повод, като едновременно с това детската компания не му е по вкуса.

Най-удивителното при съвременните хрътки, обособени едва в няколко отделни породи, е стабилността на естественото им поведение: запазило се е почти непокътнато, неповлияно от селекционерския натиск на човека.

При всички тях особено силно се забелязва липсата на покорство.

Приобщаването им към волята на човека не е нито бързо, нито абсолютно безрезервно. Не обичат компания на непознати хора и кучета.Обичат големи пространства и много бърз галоп.

Което означава, че докато тича, тази хрътка практически е глуха за повика на стопанина си, с малки изключения. Реагират много живо на всеки отрицателен дразнител. За да живеете безпроблемно с хрътка трябва да притежавате нейната гордост и нейните качества, а това не е по силите на всеки.

Гледката на тези свръхбързи кучета, преследващи един метален предмет във формата на заек, е създала у мнозина убеждението, че те не притежават особено висока интелигентност.

Но това е заблуда: достатъчно е да ги видите в състезания за преследване, при които всеки конкурент трябва да избере най-подходящия и кратък маршрут. За съжаление, именно този характер и тази страст към свободното тичане са оказали отрицателното си въздействие върху разпространението на породите хрътки в днешния урбанизиран свят.

Общ вид

Внушителна и хармонична, тя впечатлява с достойната си елегантност. Височината на мъжките е 70-82 см., за женските – 5 см. по-малко.

Главата е много дълга, суха и тясна. Черепът е леко полегат, тилната кост е издадена. Носно-челният профил образува тъп ъгъл.

Очите са големи, бадемовидни, тъмнокафяви, ушите са високо поставени, отметнати назад, тънки и тесни.

Шията е дълга и мускулеста.

Дължината на тялото, отнесена към височината, е по-голяма с 2-3 см., горният профил, специално при мъжките, образува голяма дъга. Гръдният кош е дъблок, много спуснат, тесен, плосък.

Ниско поставената и обилно окосмена опашка е извита като сърп или турски ятаган. Стройните, силни и дълги крака се движат на големи отскоци при тръс и ход, а при галоп предават на тялото еластични удължени отскоци.

Космената покривка е с дълъг, копринен косъм, вълнист или на едри къдрици. Цветът може да е бял с или без златисти отсенки: от сребристо сив до жълтеникаво-сив, тигриран върху златист или сив фон, черен с отсенки от всички останали цветове.

Руската хрътка при всичката си елегантност и аристократичност, е била изключителен ловец на вълци, безстрашна и много решителна.Историята и е интересна и наситена със събития, така че за това в следващ материал

 

Радостина Тонева

Създател и главен редактор на списание Моят Приятел Кучето от 1993, понастоящем превърнало се във Уебсайт Моят Приятел Кучето. Учредител на клуб Дого Аржентино - България.

Виж Още