Различни типове катаракта

Вродена, т.е налична още при раждането;

младенческа – когато се развива при млади животни;

травматична – причинена от силна травма върху окото;от смущение в обмяната на веществта – както например при диабета.

Точно тази бяла леща е нещото, което забелязват стопаните. Окото на тяхното куче е станало белезникаво, въпреки че то вижда като че ли както преди и тичат при ветеринаря да получат обяснение.

Най-честите въпроси

Възможно ли е да бъде предотвратена катарактата?

Предотвратяването е винаги най-доброто решение, но за нещастие, в случая може да се направи твърде малко. Не съществува лечение, което да предотврати това заболяване. Това, което може да се направи е да се дава редовно витамин А.

Какво можем да направим, ако кучето ни бавно ослепява, защото има катаракта?

Единственото възможно решение е хирургическа намеса, обаче не винаги операцията е сполучлива. За разлика от човека, при животните наличието на това заболяване се отбелязва едва когато лещата е станала вече напълно непрозрачна и прекалено твърда, за да бъде оперирана сполучливо.

При човека заболяването се открива много по-рано, тъй като пациенът се оплаква от смущения в зрението и се подлага рано на преглед. Следователно, операцията се прави, когато лещата е още мека и се пулверизира по-лесно. Освен това човешкото око притежава по-устойчива структура от това на кучето и следователно се оперира по-лесно.

Докато пациентът, опериран от катаракта е добре осведомен за това, което се е случило и е предпазлив, едно животно в постоперативния период се опитва да се чеше, тръска глава и естествено, всичко това се отразява неблагоприятно върху добрия изход от интервенцията.

Често пъти катарактата се съчетава и със заболяване на ретината, водещо до ослепяване, поради което е ненужно да се оперира.

Какво представлява операцията?

Използва се апарат, наречен факоемулзификатор, който през сонда пулверизира лещата. Възможно е също така кристалина да се замести с малка изкуствена леща – всичко това с помощта на хирургически микроскоп, тъй като конецът и иглата, използвани за зашиване на роговицата, са по-тънки от косъм.

Ако нашето куче е обречено да ослепее напълно?

Какво можем да сторим, за да му помогнем да живее щастливо? Кучето, което е ослепяло внезапно има на пръв поглед странно поведение.Става своенравно, избягва другите кучета, ръмжи и е болезнено привързано към стопанина си.

Постояннно търси физически контакт с него, души въздуха за да усети миризмата му и го следва навсякъде. При това положение единствен стопанинът му може да му даде чувство за сигурност и възможността да живее един почти нормален живот.

Същевременно трябва да се спазват някои правила:

– да му се говори спокойно и ободряващо

– да се извежда на разходка винаги с каишка, като го карате да усеща постоянно контакта с вашия крак

– привикнете го да се храни винаги на едно и също място.

Трябва да знаете, че то е станало до крайност зависимо от привичките си и че всяко нещо извън схемата го плаши и че повече от всякога се нуждае от вашето вдъхващо доверие присъствие.

 

Радостина Тонева

Създател и главен редактор на списание Моят Приятел Кучето от 1993, понастоящем превърнало се във Уебсайт Моят Приятел Кучето. Учредител на клуб Дого Аржентино - България.

Виж Още