Развъдниците за породисти кучета

ли са виновни за свръхпопулацията у нас?

(Тема с продължение)

от Радостина Тонева

„Трябва ли да има развъдници за породисти кучета, след като има толкова бездомни и изхвърлени“.

Темата беше провокирана от коментар на един наш пост:

„Какви развъдници при толкова много кучета по улиците и приютите?! А вие и реклама ще им пускате! Явно печалбата е по-важна от истинската любов към животните”.

За мен  е ЯВНО, че често хората пишат без да четат и да си хейтър е много куул.Проблемът не е в съществуването на регламентирани и официално признати развъдници.

Проблемът, от една страна, е в културата и нивото на съзнанието ни и от друга – в липсата на ясни законови рамки и контролиращи органи. И тъй като второто е трудно да го преборим, можем да се концентрираме върху личната си отговорност. И ангажираност.

Ето една малко извадка от мнения в нашата импровизирана анкета на страницата ни във ФБ:

1. Чисто и просто, развъдниците за породисти кучета са направени с комерсиална цел … За съжаление всичко е свързано с пари, а не с хуманност …

2. НЕ!!! НЕ ТРЯБВА!!!!!!!!!!

3. Нека има, но да са строго регламентирани и да плащат по-високи данъци, както е в Германия. Там ако кучето ти не е кастрирано, директно те обявяват за развъдчик и ти налагат доста солени данъци.

4. За мен кастрацията трябва да е задължителна. Кучета от развъдник да са на висока цена, такава която да си позволят хора, които наистина имат възможност и желание. Който иска куче ,но не може да даде 1000 лв за него ще си вземе от приют.

Така този цикъл се затваря, няма да има постоянно изхвърлени кученца по улиците. Ако кучето ти не е кастрирано плащаш данък, като развъдник. Аз съм За развъдниците , но и контрола им да се засили .

5. Аз съм за развъдниците. Според мен това са хора които наистина се интересуват за развитието на дадена порода. Кинологията като наука и култура е доста стара. И вече кучетата които излизат от развъдниците са по скоро като произведения, защото някой е вложил мисъл в това като се съберат 2 кучета какъв ще е резултата и качеството не само колко пари ще изкара.

Плюс това аз съм сигурна , че много хора нямат представа какво изобщо представлява легитимен развъдник. Повечето си мислят , че щом има много кучета на едно място и те не спират да раждат е развъдник.

6.  Защо да няма, все пак кинологията е за развитие на породите. Едното няма нищо общо с другото. Това че някои „хора“ си взимат куче и след 2 месеца решават, че то им пречи не е виновно кучето, а льохмана който го е изхвърлил.

7. Аз лично съм против развъдниците – легални или нелегални, но и хората сме различни и с различни мнения и интереси. Затова ги има развъдниците, но те трябва да бъдат не затвор за животните, а наистина едно нормално място за временното пребиваване на животното, както и да се практикува социализирането на животните.

А нелегалните развъдници са нещо ужасно и крайно неприемливо. Като се започне от безкрайното заплождане на женските кучета или котки, та се стигне до хигиената и мизерията в тях….А относно това защо има бездомни кучета – толкова е културата на българина.

8. Против развъдници съм !!!

9. Общо взето само 2-3 обосновани поста. Първо едва ли някой от вас изобщо е виждал ЛЕГИТИМЕН развъдник. Типично по български се изказва мнение създадено от форуми.

10. И аз съм против развъдниците!

Така логично идва ред на следващите въпроси

1. Къде трябва да се раждат кученца?

2. Трябва ли въобще да се раждат кученца или за да няма проблем е добре този вид да изчезне?

продължава ТУК

 

Радостина Тонева

Създател и главен редактор на списание Моят Приятел Кучето от 1993, понастоящем превърнало се във Уебсайт Моят Приятел Кучето. Учредител на клуб Дого Аржентино - България.

Виж Още