Работните качества на кучето се предават по наследство

Със съвременните генетични методи учените са успели да установят откъде са се взели работните качества на впрегатните кучета.

И днес, знаейки кои признаци се предават най-лесно по наследство, учените могат целенасочено да програмират нужните качества в породите.

Човекът от векове отглежда кучета, селектира нужните му качества. За съешаване подбира животни, които притежават характеристики, полезни за работата, за която е предназначено кучето от съответната порода.

Но резултатът винаги крие изненади, защото при оценката тук е намесен чисто субективният характер на човешката оценка на дадено кучешко поведение, когато говорим за работни качества.

Ето че в последно време се появи възможността да се получи пълна генетична картина на различните породи и да се оцени имперически резултатът на молекулярно ниво.

Хийтер Хюсон и Илейн Острандер от Националния здравен институт в Бетезде изучили гена на аляските впрегатни кучета. В края на XIX — началото на XX век тези кучета са били незаменими помощници на хората при всяко предвижване и превоз на товари на хората в Арктика. Това е времето на интензивните полярни изследвания и на Златната треска в Аляска.

С появата на съвременните видове арктически транспорт да се придвижваш и пренасяш товари с шейни с впрегатни кучета става излишно.

Но това не прави самите кучета и техните способности излишни. Хората пазят породите, организират състезания, следователно селекцията продължава.

Скорост

За да могат да теглят нартата с товар, кучета биват подбирани по физически данни. Те трябва да са бързи бегачи, да притежават правилен алюр, да са силни и издръжливи.

Гонките с впрегатни кучета се провеждат както на къси, така и на дълги дистанции. За първите е нужно кучето да може да развива бързо висока скорост, а за вторите – да е издръжливо, за да може да преодолее разстояние от 500 км. за 10 дни.

Затова съвременните впрегатни кучета за гонки се делят на две категории – скоростни и издръжливи. Но и за едните и за другите е много важно да могат да работят в екип, да дърпат шейната с хъс и да не манкират работа. Такова поведение в ледените полета може да коства животът на целия тим.

Учените си поставили за задача да проследят генетичните връзки на аляските впрегатни кучета с други различни породи и изяснили от кои породи те са наследили своите работни характеристики.

Образецът на ДНК учените взели от 199 аляски кучета от осем различни популации. Сред тях — 116 спринтьори и 83 бегачи на дълги разстояния.

За сравнение взели ДНК от 44 чистопородни кучета от девет породи и ги добавили към съществуващите генетични данни за 132 породи, и така групата за сравнение включвала 141 породи кучета.

(продължава)

(Статията за генетиката на впрегатните кучета е публикувана в списание BMC Genetics.)

 

Радостина Тонева

Създател и главен редактор на списание Моят Приятел Кучето от 1993, понастоящем превърнало се във Уебсайт Моят Приятел Кучето. Учредител на клуб Дого Аржентино - България.

Виж Още